Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

ЧОТИРИ РОКИ ТОМУ, 10 ЛИПНЯ 2020 РОКУ , ВІДДАВ ЖИТТЯ ЗА НАШУ СВОБОДУ ГЕРОЙ УКРАЇНИ ТАРАС МАТВІЇВ

Дата: 09.07.2024 16:22
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

        Тарас Матвіїв народився 18 лютого  1989 року в селі Вязівне Любешівського району (нині – Камінь-Каширського району) Волинської області, але з дитинства мешкав в місті Жидачеві Львівської області.

       Після завершення навчання у Жидачівській  школі №1 в 2011 році – закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Працював кореспондентом ТРК «Ера» (2011-2012) та телеканалу TVi (2012-2013), блогером у низці видань, зокрема «Дивись Інфо», LB.ua, «Львівська мануфактура новин».

       Із 22 листопада 2013 року Тарас Матвіїв був учасником Революції Гідності, Мав псевдо «Сармат». Входив до складу 3-ї сотні Самооборони Майдану. Був співкоординатором «Пошукової ініціативи» (організації, що розшукувала людей, зниклих під час Революції Гідності), членом громадської організації «Українська галицька асамблея», засновником громадської організації «Народний легіон».

       Влітку 2015 року став добровольцем Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ», воював у Пісках. З 2015 року – депутат Жидачівської районної ради VII скликання. Був організатором військово-патріотичних вишколів «Лицар Удеча» та Удеч-фесту «Івана Купала».

      У вересні 2018 року вступив на курси лідерства Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, де отримав військове звання молодшого лейтенанта та з грудня 2019 року проходив військову службу за контрактом на посаді командира взводу 24-ї ОМБр. Виконував завдання  на взводному опорному пункті «Сармат».

      Загинув 10 липня 2020 року під час ворожого мінометного обстрілу позицій Обєднаних сил поблизу с. Троїцького Попаснянського району Луганської області.

        Указом Президента України від 13 липня 2020 року №271/2020 – за героїзм і особисту мужність, виявлені  у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові, Тарасу Матвіїву присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

      Після прощання в Києві на Майдані Незалежності та в Гарнізонному храмі святих Петра і Павла у Львові,  Героя України Тараса Матвіїва  15 липня 2020 року похоронили у місті Жидачеві.

      На вшанування памяті полеглого Захисника України у місті Жидачеві створили Проспект Героя України Тараса Матвіїва, на фасаді його рідної школи №1 відкрили меморіальну дошку. Начальний заклад носить назву – «імені Героя України Тараса Матвіїва». На вшанування памяті Героя меморіальну дошку на його честь відкрили також у місті Львові, на приміщенні факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Рідні Героя України Тараса Матвіїва зреалізували одну з його мрій – видали його книгу «Мої думки». Друзі та побратими продовжують  справу Тараса Матвіїва – військово-патріотичні вишколи молоді.

        Вічна память, шана і слава Герою!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень