A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

З 1 КВІТНЯ НА ЛЬВІВЩИНІ РОЗПОЧАЛАСЯ ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ РИБИ У ПЕРІОД НЕРЕСТУ

Дата: 05.04.2024 11:18
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

      Сьогодні, 5 квітня, Жидачівський міський голова Володимир Левко під час зустрічі із Державним інспектором Львівського рибоохоронного патруля Анрієм Кобетяком обговорив актуальні питання збереження довкілля. Мова, зокрема, йшла про проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи на виконання наказу Державного агенства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Управління Державного агенства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Львівській області, який стосується заборони на вилов риби на Львівщині у період нересту.
      Державний інспектор Львівського рибоохоронного патруля Андрій Кобетяк розповів більш детально про ці важливі питання збереження водних біоресурсів та щодо необхідності дотримання норм природоохоронного законодавства.
      Нерест – це особливий період у житті мешканців водойм. Від того наскільки успішно та вдало він пройде - залежать майбутні запаси водних біоресурсів. Нерест обумовлений наявністю у водоймі тих сприятливих умов, до яких пристосований певний вид риби. Найбільше цей процес залежить від температури води, яка у кожного виду водних біоресурсів різна. Якщо температура води виходить за ці межі, нерест риби може взагалі не відбутись або пройде частково. Як ікринки, так і молодь риби, яка виводиться з них, дуже чутливі до тепла і холоду. Від різкої зміни температури може загинути ікра.
      В першу чергу нерестяться хижі види риб: щука та окунь (ще в березні). Далі протягом квітня в нерестовий процес поступово залучається переважна більшість видів іхтіофауни. Останніми відкладають ікру короп, лин та сом (з середини-кінця травня). Карась взагалі може метати ікру порціями протягом всього літа.
     Функції розмноження живих організмів носять циклічний характер. Кожен цикл складається з окремих фаз, пов’язаних з діяльністю гормонів і подразників зовнішнього середовища. Основними складовими передумов, що дають «команду» до нересту є температурний чинник, кисневий режим, наявність партнера та субстрату для відкладання статевих продуктів. За відсутності будь-якого з них риби на нерест не підуть, ікра може розсмоктатися.
     Потужний природний інстинкт нересту стає у риб головним, він приглушує рефлекси самозбереження. В цей час риба може стати легкою здобиччю для браконьєрів. Тому для створення сприятливих умов проходження нересту водних біоресурсів щороку встановлюється весняно-літня заборона вилову риби.З наказом Управління Державного агенства меліорації рибного господарства та продовольчих програм у Львівській області .де вказані дозволені місця ловлі водних біоресурсів на водоймах Львівщини на два гачки виключно з берега, можна ознайомитись на сайті даного управління та Львівської обласної військової державної адміністрації.
    Держрибагентство нагадує, що за порушення правил спортивного та любительського рибальства, можна опинитись на лаві підсудних та закликає громадян бути сумлінними та дотримуватись встановлених норм природоохоронного законодавства. Повідомити про порушення або отримати додаткову інформацію про нерестову заборону можна за телефоном «гарячої лінії» Львівського рибоохоронного патруля: 0660988447.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень