Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

ОХОРОНА ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ ПЕРВОЦВІТІВ - СПРАВА КОЖНОГО!

Дата: 12.03.2024 09:38
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Рослини, які цвітуть навесні, завжди привертають до себе увагу своєю красою і тим, що це перші розквітлі рослини після довгої зими. На жаль, часто їх збирають, складаючи у букети напередодні весняних свят. Прикро, що на вулицях та ринках з’являться продавці червонокнижних весняних квітів. Люди добре знають, якої шкоди завдають природі, але, з року в рік цим займаються і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей.

Первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі. Підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis), білоцвіт весняний (Leucojum vernum), шафран Гейфеля (Crocus heuffelianus), рябчик шаховий (Fritillaria meleagris), цибуля ведмежа (черемша) (Allium ursinum), це не повний перелік рідкісних та зникаючих видів рослин.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

З метою збереження ранньоквітучих видів рослин в області розпочата операція Первоцвіт – 2024.

Завдання природоохоронної операція “Первоцвіт – 2024” – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів.

Дуже важливою складовою операції “Первоцвіт – 2024” є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Збираючи та продаючи первоцвіти, ми знищуємо їх, а купуючи – допомагаємо знищувати. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони красиві в природному середовищі.

Запрошуємо всіх небайдужих прислухатися до порад, а ще краще – до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження нашого майбутнього та майбутнього наших дітей і всіх наступних поколінь.

Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують нашого захисту.

У операції Первоцвіт – 2024 участь може брати кожний. Головне – не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: Про рослинний світ, Про охорону навколишнього природного середовища, Про Червону Книгу України.

Що загрожує правопорушникам:

- статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510,00 грн. до 1 700,00 грн.;

- за ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700,00 грн. до 3655,00 грн. з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

- за один екземпляр незаконно зірваної рослини, яку занесено до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62,00 грн., шафрани (крокуси) та проліски – від 49 до 62,00 грн. (залежно від виду), сон-трава – від 37,00 грн. до 62,00 грн. (залежно від виду).

“Вирощування рослин, занесених до Червоної книги України у домашніх умовах, однаково не дає права їх продавати, оскільки торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів, прямо заборонені статтею 19 Закону України “Про Червону книгу України”, а кожен, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом”.

І найголовніше, можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відреставрувати зниклі види рослин або тварин, які „творяться” природою десятки тисяч років.

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень