A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

НАША ТАЛАНОВИТА ЯРИНКА МИЦИК ЗВОРУШИЛА СВОЇМ ВИСТУПОМ УЧАСНИКІВ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ В ІСТОРИКО-МЕМОРІАЛЬНОМУ МУЗЕЇ СТЕПАНА БАНДЕРИ

Дата: 07.03.2024 10:11
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

5 березня в Історико-меморіальному музеї Степана Бандери в Старому Угринові, що неподалік міста Калуша на Івано-Франківщині, відбулася щорічна реґіональна науково-практична конференція "Нові дослідження та маловідомі сторінки боротьби відділів УПА і збройного підпілля ОУН на теренах краю", приурочена до 74 річниці загибелі головнокомандувача УПА, Провідника ОУН в Україні, Героя України Романа Шухевича.
Доповідачі — наукові співробітники Історико-меморіального музею — ознайомили гостей конференції зі своїми дослідженнями про сотенного УПА "Вершника" (доповідач Степан Лесів), чотового "Білого" (доп. Леся Супрун), пропагандиста Перегінського району ОУН "Ростислава" (доп. Ольга Чолій). Магістрантка Прикарпатськооо університету Іванна Палійчук говорила про громадську діячку, борчиню за незалежність України, зв'язкову Романа Шухевича Ольгу Ільків.
Професор ІФНТУНіГ Олег Малярчук знайомив з інформацією Станіславського обкому партії про роботу серед колишніх учасників ОУН і УПА. Василь Тимків (директор КП Івано-Франківської облради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій і репресій тоталітарних режимів "Пам'ять") акцентував на актуальности питання меморіалізації та декомунізації у світлі вивчення національно-визвольного руху. Про структуру побудови і кадровий склад війс ькового штабу ВО 4 "Говерля" доповідав директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Ярослав Коретчук.
У ході обговорення доповідей проведено паралель між національно-визвольною боротьбою українців у середині минулого століття й нинішньою російсько-українською війною. Наголошено на важливости досліджувати, вчити свою історію і робити висновки.
Молитвою присутні вшанували тих, хто поліг на полях боїв як в минулому, так і нині.
Географія гостей конференції широка: Моршин, Жидачів, Івано-Франківськ, Рогатин, Перегінськ, Брошнів-Осада. Калуш представляли музейні працівники, представники громадських організацій.
Наша талановита Яринка Мицик зворушила своїм виступом учасників науково-практичної конференції. Всі були вражені її розумінням історії та сьогодення нашої країни, зворушливими словами про наших Героїв, виконанням пісень, які Яринка присвятила захисникам України.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень