Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

Звіт про результати виконання Програми економічного і соціального розвитку Жидачівської міської територіальної громади і цільових програм за 2023 рік.

Дата: 23.02.2024 09:52
Кількість переглядів: 71

 

 

Звіт

про результати виконання Програми економічного і соціального розвитку Жидачівської міської територіальної громади і цільових програм за 2023  рік.

 

Головний підсумок 2023 року полягає в тому, що попри важкі часи, економіка України вистояла. Серед основних факторів успіху – допомога міжнародних партнерів, стійкість та винахідливість українського бізнесу, гарний врожай і, звісно, міць наших Збройних Сил.

В цілому протягом року прогнози щодо зростання української економіки неодноразово змінювалися в кращу сторону. Свої очікування поліпшували як українські відомства і експерти, так і міжнародні організації. Наприклад, Національний банк покращив прогноз зростання валового внутрішнього продукту у 2023 році з 0,3% у січневому прогнозі до 4,9% - у жовтневому. А Міжнародний валютний фонд з обережних 1-3 відсотків поліпшив прогноз до 4,5%.

Остаточних даних щодо головних макроекономічних показників за результатами 2023 року ще немає, але вже очевидно, що українська економіка в умовах другого року війни почувала себе краще, ніж очікувалося. Якщо 2022 року ВВП країни впав на 29,1%, то 2023 року він зросте, швидше за все, десь на 4%, а в нинішніх умовах це вже позитивний результат.

Слід зазначити, що зростання за результатами року могло бути ще вищим – у жовтні ВВП зріс на 10,5% у річному вимірі. Проте українська економіка зазнала удару, звідки ніхто не чекав: у листопаді польські перевізники та фермери заблокували найбільші пункти пропуску на кордоні з Польщею, вимагаючи скасування дозвільної системи перевезень для України – так званого "транспортного безвізу". В умовах війни та паралізованих морських шляхів експорту української продукції це стало негативом для українського бізнесу. Підприємці зазнали шалених збитків.

У періоди економічних криз в Україні завжди значно зростали ціни, і нинішня, спричинена російським вторгненням, не стала винятком. Так, у 2022 році інфляція склала 26,6%. Щодо 2023 року, то ситуація з інфляцією зовсім інша. Якщо ще в середині року зростання цін прогнозувалося на рівні 10%, то до кінця року очікування знизилися до 5%. Під впливом світових тенденцій сповільнилося зростання ціни на більшість продуктів харчування.

Головним чинником стійкості української економіки стала міжнародна фінансова допомога. Наші іноземні партнери взяли на себе фінансування дефіциту бюджету, а саме - невоєнних бюджетних видатків. Тобто за рахунок фінансової підтримки країн-союзників держава могла цілий рік платити зарплати, пенсії та всі види соціальної допомоги, фінансувати медицину та освіту, а також розвиток українського бізнесу.

Жодна сфера економіки не впливає на повсякденне життя як енергетика. З осені 2022 року росіяни завдавали масованих ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури України, і ця тенденція повністю зберігалася протягом перших місяців 2023 року.

Через обстріли країна періодично занурювалася в темряву внаслідок як планових, так і позапланових відключень електроенергії, які могли тривати по кілька годин. Збиток від таких дій армії країни-агресора виявився колосальним. Однак вітчизняні енергетики зуміли у весняно-літній період відновити більшу частину пошкоджених енергооб'єктів. Крім того, на багатьох з них було зведено укріплення та захисні споруди. У листопаді та грудні, коли суттєво похолодало обійшлося без блекаутів.

У контексті ворожої стратегії знищення української енергетики не можна не згадати про подію, наслідки якої ми, мабуть, усвідомимо повною мірою ще нескоро. Йдеться про підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС 6 червня 2023 року. Він спричинив не лише повну руйнацію однієї з найбільших електростанцій України, а й викликав колосальну екологічну катастрофу.

Під кінець року українці також пережили кілька тривожних днів у зв'язку з масштабним збоєм у роботі найбільшого оператора мобільного зв'язку – компанії "Київстар". Внаслідок атаки хакерів, пов'язаних із ФСБ Росії, було зруйновано значну частину віртуальної інфраструктури оператора. Кілька днів абоненти "Київстару" не могли користуватися мобільним зв'язком, інтернетом, іншими послугами компанії. Також через збій виникли складнощі в роботі деяких терміналів та банкоматів фінустанов, включаючи найбільші - "ПриватБанк" та "Ощадбанк".

          У 2023 році урядом було продовжено підтримку бізнесу , зокрема через державну програму «Доступні кредити 5-7-9%» з розширенням можливостей підтримки суб’єктів підприємництва. У Жидачівській громаді такими кредитами скористалось 8 суб’єктів господарювання на майже 15 млн.грн.

 

          На території Жидачівської територіальної громади господарську діяльність здійснювали у 2023 році  666 суб’єктів господарювання, які є платниками єдиного податку, з них 31 – юридичні особи (4,8%), 607 – фізичні особи-підприємці, які є суб’єктами малого підприємництва (91%), та 28 фермерських господарств с/г товаровиробників (4,2%).

          Середня заробітня плата на території громади протягом року становила  близько 9700 грн.

          У Жидачівській районній філія Львівського обласного центру зайнятості зареєстровано 53 безробітних осіб. Протягом 2023 року було здійснено компенсацію роботодавцям за працевлаштування 34 осіб, які перебували на обліку центрі зайнятості. Компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб отримали 9 роботодавців. Гранти на власну справу у 2023 році отримали 5 підприємців.

          З метою підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині забезпечення мінімальної заробітної плати працівників проводились засідання комісії з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення виконавчого комітету Жидачівської міської ради, де  члени комісії надавали відповідні консультації по трудовому, податковому законодавству та по інших питаннях в межах своєї компетенції.

          За 12-ть місяців 2023 року до бюджету МТГ надійшло місцевих податків і зборів в грошовому виразі 43760,3 тис. грн (у порівнянні до 2022 року надходження збільшились на 6523,10 тис. грн або 17,5 відсотка), їх частка в загальному обсязі надходжень становить 33,15 відсотка.

          За інформацією фінансового відділу Жидачівської міської ради протягом 2023 року зареєстрованими платниками податків, які здійснюють діяльність на території Жидачівської МТГ сплачено податків, зборів, а саме:

• податок на нерухомість – 1 517 090,6 грн. (3,7%);

• податок за землю (земельний податок та орендна плата за землю)-20 785 350,88 грн. (47,3%);

• транспортний податок – 96 333,83 грн. (0,16%);

• туристичний збір – 15 400 грн. (0,04%);

• єдиний податок-21 346 071,49 грн. (48,8%).

Відповідно до рішення Жидачівської  міської ради від   15  грудня 2022   року  №  1687 «Про   затвердження  Програми   економічного і  соціального розвитку  Жидачівської міської

територіальної громади на 2023 рік  »  протягом звітного періоду забезпечувалось виконання пріоритетних заходів та завдань Програми. 

Заходи щодо реалізації 32 цільових програм у межах витрат головних розпорядників бюджетних коштів та окремих заходів Програми економічного і соціального розвитку Жидачівської міської  територіальної громади на 2023 рік наведено у додатку (додатку 1 до Звіту).

 

                      Фото без опису

 

 

 

Агропромисловий комплекс

Агропромисловий комплекс Жидачівської МТГ, у 2023 році  демонстрував позитивні тенденції. Структура посівних площ сільськогосподарських культур у сільськогосподарських підприємствах склала 6 120 га, зокрема: 1141.87 га (18,66%) від загальної площі посіву зайняв ріпак озимий, 1387.5 га (22.70%) - озима пшениця, 231 га (3,77%)  ячмінь озимий, ярі зернові разом 551.2 га (9%) з них: яра пшениця 470,7 га (7,69%), ярий ячмінь 49 га (0,80%), овес – 24,4 га (0,51%), кукурудза – 1455,4 га (21,8%), гірчиця – 63га (1,03%), гречка – 6 га (0,09%), з технічних культур: соя -1084 га (17.71%), соняшник 105 га (1,7% ), ярий ріпак – 79,2 га (1,3%), багаторічні трави – 14 га (0,23%).

Цьогоріч уряд США через Програму USAID АГРО безоплатно надав мінеральні добрива українським агровиробникам на осінню посівну кампанію. У Жидачівській громаді 9 фермерських господарств отримало по 1 тонні нітроамофоски (NPK 16:16:16/15:15:15) для основного та припосівного внесення.

Поголів’я ВРХ у фермерських господарствах та домогосподарствах фізичних осіб склала 1756 голів, з них 1383 (78,8%) у фермерських господарствах, де найбільша кількість поголів’я тварин у ФГ Денькович Б.С.-945, ФГ Цан Р.І.-90, ПАФ Бережниця.-236,  Бурячок А.І. близько 40, сімейна молочна ферма Ожібко Л.М.-72 голів,  а 373 (21,2%)  голів тварин знаходяться у жителів сільської місцевості.

У квітні 2023 року через Агентство США з міжнародної допомоги (USAID) подано заявку на отримання насіневого матеріалу для вирощена на присадибних ділянках громади. За логістичної підтримки Програми USAID АГРО насіння безкоштовно доставила Всеукраїнська асоціація громад. 01.05.2023 року отримали 200 пакетиків насіння овочів (моркви, та насіння овочевої групи) та організовано роздачу насіння мешканцям громади. Насіння для весняної посівної отримали  домогосподарства ВПО, які проживають у сільських населених пунктах громади та користуються земельною ділянкою.

 Значна частка виробництва валового продукту сільського господарства припадає на тваринницьку галузь. Основою тваринництва є розведення великої рогатої худоби, головний напрямок – виробництво молока та м’яса.

Фермерськими господарствами громади здійснюється модернізація і оновлення машинно-тракторного парку.

Працівниками відділу економічного розвитку та інвестицій проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота з фермерськими господарствами щодо розвитку господарств у напрямках тваринницького виробництва та переробки сільськогосподарської продукції. Інформацію про державну допомогу, кредитування агропромислового комплексу та щодо можливості отримання підтримки через онлайн платформу ДАР доведено через засоби масової інформації до зацікавлених осіб та у телефонних розмовах особисто керівникам сільськогосподарських підприємств, а також створено групу на вайбер каналі. З метою проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, напрямків та алгоритмів надання державної допомоги та залучення грантів у 2023 році проводились зібрання до Дня працівника сільського господарства.

Бюджетно-фінансова сфера

Доходи  бюджету громади у 2023 році склали в загальній сумі 172 092,20 (191 943,8тис. грн.)  

До загального фонду бюджету за 2023 рік поступило податкових, неподаткових та інших надходжень (без урахування трансферт) в сумі 132 003,8 тис.грн. при уточнених  планових призначеннях  123 955,0 тис. грн. У процентному відношенні виконання бюджету громади становить 106,5%. Перевиконання по власним надходженням бюджету Жидачівської міської територіальної громади складає 8048,5 тис. грн. (Додаток 1 до Звіту)

До спеціального фонду бюджету громади за 2023 рік поступило надходжень (без урахування трансфертів) в сумі 6314,85 тис.грн.

Загальна сума видатків по загальному фонду бюджету склала 161 780,4 тис.грн.

Найбільшу питому вагу в структурі видатків загального фонду Жидачівської міської територіальної громади за 2023 рік займають видатки на утримання закладів загальної освіти, позашкільної  та на дошкільні заклади освіти (100 171,9 тис. грн.). Апарат управління органу місцевого самоврядування у звітному періоді профінансований із загального фонду у сумі 20 995,7 тис. грн., видатки на благоустрій та утримання доріг склали 10 665,4 тис.грн. Заклади культури в звітному періоді по загальному фонду профінансовано в сумі 8827,2 тис.грн.,галузь фізичної культури та спорту профінансовано у 2023 році по загальному фонду у сумі 4254,5 тис.грн. Обсяги фінансування медичної галузі у 2023 році склали 8714,0 тис.грн.

 

Житлово-комунальне господарство

За  2023 року до бюджету Жидачівської МТГ від оренди комунального майна надійшло  864,160 тис. гривень. Станом на 31.12.2023 року перелік об'єктів комунальної власності Жидачівської МТГ налічує 128 одиниці,  площею 72,0711 тис. кв. м.

Комунальні підприємства міської ради постійно надавали послуги із забезпечення життєдіяльності громади. Належне функціонування житлово-комунального господарства на території громади забезпечує Жидачівське міське виробниче управління  комунального господарства , міське комунальне підприємство «Жидачівводоканал» (далі-МКП).

У 2023 році МКП «Жидачівводоканал» було проведено власними силами роботи, а саме: роботи по гідравлічному промиванню водопровідних мереж міста через дренажну запірну арматуру встановлену в багатоквартирних будинках по вул. Кобзарева, 29/31, вул. Б. Лепкого, 23, вул. Кобзарева, 3,  та по вул. Лісна, вул. Озерна, вул. М. Коцюбинського, вул. Промислова.

Працівниками міського комунального підприємства «Жидачівводоканал» були проведені роботи по заміні водопровідних труб (загальною протяжністю 69 погонних метрів), виготовлених із чорної сталі, які вже були в незадовільному стані, на водопровідні труби із нержавіючої сталі. Також проведено заміну залізобетонної плити на водопровідному колодязі по вул. Стрийській, біля будинку №5/2. Також проводились роботи по заміні аварійного вуличного водопроводу на вул. Лесі Українки, протяжністю 190 погонних метрів та було проведено заміну водопровідного вводу до будинку №4 б на вул. В. Івасюка, із заміною пожежного гідранта та запірної арматури у водопровідному колодязі.

Проводились роботи МКП «Жидачівводоканал» по заміні аварійної ділянки внутрішньо-квартального водопроводу  Ду-219 мм (сталь) по вул. Данила Галицького, протяжністю 100 погонних метрів (із заміною запірної арматури у водопровідних колодязях) на ділянках від буд. №1 по вул. Княжий Брід - до буд. №50 (до початку вул. В. Івасюка). Слід зазначити, що частина аварійного стального водопроводу була прокладена під проїжджою частиною автомобільного шляху, тож його заміна забезпечить в подальшому надійне централізоване водопостачання багатоповерхових будинків в районі вулиць Княжий Брід, Зелена, Данила Галицького.

 

       Також проведено роботи по промивці та прочистці вуличної каналізаційної мережі по вул. Фабричній, вул. Садовій та прибудинкової каналізаційної мережі біля буд. №19, №19а по вул. Я. Мудрого і буд. №3а по вул. Фабричній,  біля буд. №2, №29, №31 на вул. М. Шашкевича; буд. №10 на вул. Зелена; буд. №27, №27а на вул. Данила Галицького; буд. №3 на вул. Княжий Брід.

Міським комунальним підприємством «Жидачівводоканал» проведено роботи по підключенню до міської мережі  централізованого водопостачання новопрокладеної власниками земельних ділянок водопровідної мережі на вул. Коротка, вул. Зарічна та вул. Озерна в районі індивідуальної житлової забудови «За лікарнею». Під час проведення робіт було прокладено 27 погонних метрів водопроводу Ду-75 мм та змонтовано водопровідний колодязь із встановленням запірної арматури.   

Компанією ТОВ «Гідросоюз» спільно з  МКП «Жидачівводоканал» здійснено роботи по заміні аварійних ділянок залізобетонного каналізаційного колектора із застосуванням новітніх технологій Ду-500 мм (протяжністю 198 погонних метрів) на Проспекті Героя України Тараса Матвіїва та вул. Шкільній у м. Жидачеві.

 Здійснювались також заходи з метою забезпечення надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення в умовах відключення енергопостачання, зокрема було встановлено 3 генератори на об’єктах критичної інфраструктури, потужністю 88- 110 кВт,  отриманих від проєкту USAID «Говерла» для безперебійного енергопостачання в разі відключення електроенергії.

З метою забезпечення оптимальної діяльності  МКП «Жидачівводоканал» надавалась  фінансова допомога на  відшкодування витрат, які виникли у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості послуг тарифам, що встановлювалися виконавчим комітетом міської ради У 2023 році МКП «Жидачівводоканал» здійснив будівництво вуличної каналізаційної мережі в масиві «За переїздом»,а саме вулиці Коновальця, на яку було затрачено 532,174 тис.грн.  

Надання послуг з благоустрою території та ремонту доріг, вивозу твердих побутових відходів здійснює КП «Жидачівське міське виробниче управління комунального господарства».

У 2023 році в рамках місцевої програми фінансової підтримки комунальних підприємств Жидачівської міської  ради та здійснення внесків до їх статутного капіталу на 2023-2025роки з місцевого бюджету було виділено кошти на закупівлю автогрейдера для можливості проведення поточних ремонтних робіт в населених пунктах громади.

Об’єм відходів, які утворюються на території громади згідно норм накопичення складає близько 10,8 тис.м3/на рік.

Технологія збору та вивозу ТПВ здійснюється за двома напрямками: безконтейнерний графік – 1 раз на тиждень, контейнерний – 3 рази на тиждень. ТПВ вивозиться на полігон загальною площею 10,92 га. Технологія утилізації відходів – втрамбовування та дренування. Для цієї роботи залучається необхідна техніка, роботи виконуються по мірі накопичення відходів.

             За 2023р. використано на програми в галузі житлово-комунального господарства – 10 984,392 тис. грн (на благоустрій громади – 8780,099 тис. грн, відшкодування різниці між розміром ціни (тарифів) – 2100,00 тис. грн), на утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури (поточний та капітальні ремонти) – 6716,9 тис. грн. Для ремонту доріг,що перебувають у комунальній власності було закуплено грейдер, а також отримано допомогу від Проєкту USAID «Говерла» новий екскаватор для проведення робіт у галузі комунального господарства.

 

           Проте залишилось чимало питань, які потребують вирішення, в галузі управління багатоквартирними будинкам згідно Закону України „Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, а також створення ОСББ на території громади.

 

Регуляторна політика, надання адміністративних послуг та документи державного планування

Відповідно до вимог статті 7 «Планування діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів» Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на 2023 рік були затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Жидачівської міської ради,  згідно з якими Відділом економічного розвитку та інвестицій  та відділом земельних ресурсів підготовлено та прийнято – 4 регуляторних акти на пленарних засіданнях Жидачівської міської ради.

В громаді функціонує Відділ «Центр надання адміністративних послуг» (ЦНАП) Жидачівської міської ради, в приміщенні якого  забезпечується надання  281 видів адміністративних послуг населенню.

За підсумками 2023 року Відділом «Центр надання адміністративних послуг»  було надано 6104 адміністративних послуг. У 2023 році було проведено капітальний ремонт офісних приміщень Відділу ЦНАП Жидачівської міської ради на умовах співфінансування з обласного бюджету. Загальна кошторисна вартість ремонтних робіт приміщення склала 2878,629 тис.грн.

 У 2023 році було створено робочу групу над розробленням Стратегії розвитку Жидачівської міської територіальної громади на період до 2027 року, де було напрацьовано 3 стратегічні цілі:- конкурентноздатна економіка громади;- розвиток людського капіталу та підвищення якості життя мешканців громади;- сталий розвиток території і передбачено виконання 45 технічних завдань (проєктів) для їх досягнення на загальну суму 538 706 тис. грн.

З метою створення сприятливих умов для повної реалізації членами громади прав на участь у здійсненні місцевого самоврядування та подальшому вирішенні питань місцевого значення, виражаючи волю громади, дбаючи про забезпечення демократичних засад місцевого самоврядування було створено також і робочу групу з напрацювання Статуту Жидачівської міської територіальної громади. Таким чином на одному з пленарних засідань сесії Жидачівської міської ради у 2023 році було затверджено Статут Жидачівської міської територіальної громади.

Земельні відносини та містобудування

Кількість діючих договорів оренди земельних ділянок  становило 322 з них 67 договорів укладено з фізичними особами, 255 договори укладено з юридичними особами  на загальну площу 904,81 га  (з урахуванням договорів оренди земельних ділянок по старостинських округах), з них 662,8170 га площа,яку орендують юридичні особи, 241,9926 га- фізичні особи.

Всього від плати за землю надійшло 20785,4 тис. гривень.

У 2023 рік відділом архітектури та містобудування було здійснено:

  • надання 4 містобудівних умов та обмежень, які є вихідними даними для проєктування об’єкта будівництва;
  • видано 7 будівельних паспортів забудови земельної ділянки, які визначають комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення і будівництва індивідуальних(садибних)житлових будинків площею до 500 кв.м., господарських будівель та споруд;.
  • видано 2 паспорти прив’язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності;
  • оновлена інформація у містобудівному кадастрі щодо стану містобудівної документації (генеральні плани Жидачівської міської територіальної громади, детальні плани територій);
  • продовжувалась робота над верифікацією вулиць та будівель населених пунктів громади у тестовому середовищі. Наповнення бази адрес в ЄДРА (Єдиний державний реєстр адрес) по Бережницькому, Зарічанському, Млиниському старостинських округах, вього охоплено 11 населених пунктів.

 Відділ архітектури та містобудування Жидачівської міської ради взяв участь у  пілотному проєкті Єдиного державного реєстру адрес. Участь у ньому беруть понад 100 громад з усієї країни, серед них — п’ять з Львівської області. Єдиний державний реєстр адрес України «Пілот 2.0» — це проєкт, що реалізується Міністерством інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації та із залученням міжнародних донорів-партнерів. Головна мета — підготувати фахівців у громадах до створення та ведення адресного реєстру. Адресна інформація є другою за вживаністю у юридично значимих документах, тому неякісні/недостовірні/неповні дані спричиняють безліч негативних наслідків для громадян, представників бізнесу, органів місцевого самоврядування, держави.

Адресний реєстр стане єдиним повним достовірним джерелом інформації про існуючі адреси — кожна вулиця, будинок, населений пункт отримають унікальний незмінний ідентифікатор. У 2023 році наповнення бази адрес відбулось в ЄДРА (Єдиний державний реєстр адрес) по Бережницькому, Зарічанському, Млиниському старостинських округах. Робота по наповненню ЄДРА триватиме й у 2024 році.

 

            Соціальний захист населення

Пріоритетним напрямом Жидачівської міської  ради залишається забезпечення своєчасного надання населенню державних соціальних гарантій, а також соціальний захист та підтримка учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС, сімей загиблих Захисників та Захисниць України,  внутрішньо переміщених осіб. Щодо реалізації місцевої програми “Програма соціального захисту населення та забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет на 2021-2023 роки” здійснено заходи:

1.Надано одноразову грошову матеріальну допомогу 214 особам на суму 538 000,00 грн., а саме:

- 71 особі на суму 246000,00 грн.: 40 поранені Захисники та Захисниці України на суму 153000,00 грн.; 10 членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України на суму 30000,00 грн.; 21 члену сім’ї військовослужбовців, Захисників та Захисниць України у зв’язку зі складними життєвими обставинами на суму 63000,00 грн.;

- 143 особам на суму 292000,00 грн.: 24 онкологічно хворі на суму 70000,00 грн., 8 ВПО на суму 13000,00 грн.; 22 особи потреба в оперативному втручанні, післяопераційній реабілітації, важкі захворювання на суму 53000,00 грн.; 6 сімей з дітьми з інвалідністю, чи дітьми з важкими захворювання на суму 18000,00 грн.; 46 осіб з інвалідністю різних груп на суму 73500,0 грн.; 37 особи, які потребували коштів на ліки у зв’язку з іншими захворюваннями та особи, які опинилися в складних життєвих обставинах, на суму 64500,00 грн..

2.Надано допомогу на поховання 15 особам на суму 45000,00 грн..

Разом надано грошових допомог 229 особам на суму 583000,00 грн..

3. Здійснено передплату періодичного видання газети «Новий час» 432 особам на суму 145584,00 грн.:

- 378 військовослужбовці, члени їх родин, члени родин заг. (пом.) Захисників та Захисниць України на суму 127386,00 грн.;

- 54 особи з інвалідністю на суму 18198,00 грн..

4.Надано та виплачено одноразову грошову допомогу на встановлення пам’ятного знака на могилі загиблого Матвіїва Тараса, Героя України матері загиблого на суму 300000,00 грн..

5.Організовано та проведено заходи для соціально незахищених верств населення, а саме осіб з інвалідністю, осіб похилого віку, одиноких громадян, а також дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають в СЖО, дітей ВПО, 2 заходи на суму 32000,00 грн..

6.Відшкодовано витрати за користування послугами зв’язку пільговим категорія населення 3 особам на суму 2956,04 грн..

7.Здійснено виплату компенсації протягом 2023 року 3 особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, на суму 37769,98 грн..

8.Відшкодовано витрати на поховання військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань України, які загинули (померли) внаслідок військової агресії рф проти України, та пов’язаних з цим ритуальних послуг, 6 осіб на суму 79180,00 грн..

9.Відшкодовано витрати за пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом приміського сполучення  на суму 6488,04 грн..

10.Оплачено послуги з оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в літній період 7 дітям на суму 99176,00 грн..

II. Щодо реалізації Комплексної програми соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС) та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021-2025 роки, здійснено формування та відправлення заявок, списків, а також виплатних відомостей 25 особам на суму 594906,00 грн., а саме:

1.Для соціальної виплати дітям (пасинкам, падчеркам) загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, ветеранів війни та учасників Революції Гідності 3 особам на суму 139806,00 грн.

2.Для надання одноразової грошової допомоги на /за встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, ветеранів війни, бійців-добровольців АТО, постраждалих учасників Революції Гідності 3 особам на суму 245100,0 грн.

3.Для надання адресної допомоги на реабілітацію осіб з інвалідністю внаслідок війни I, II, III груп з числа осіб, які брали участь у Революції Гідності /АТО/ООС, заходах необхідних для оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України 14 особам на суму 185000,00 грн..

4.Для надання виплати грошової допомоги родинам загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, а також родинам, родичі яких загинули (померли) під час (внаслідок) Революції Гідності 5 особам на суму 25000,0 грн.

III.  Щодо реалізації Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2021-2025 роки здійснено формування та відправлення заявок, списків, а також виплатних відомостей 116 особам на суму 291576,47 грн., а саме:

1.Для виплати адресної грошової допомоги ветеранам УПА, вдовам політв’язнів і вдовам ветеранів УПА та реабілітованим громадянам за статтями 1-2, 1-3 ЗУ “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років” 68 особам на суму 178576,47 грн.

2.Для надання одноразової адресної допомоги жителям області за їхніми зверненнями до голови Львівської обласної ради та депутатів обласної ради 34 особам на суму 113000,0 грн..

3.Для забезпечення осіб з інвалідністю по зору технічними засобами медичної групи з мовним виводом (глюкометри, термометри, тонометри) та очними протезами направлено 3 осіб з інвалідністю для отримання тонометра.

IV. Щодо реалізації програми “Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” було укладено договір про відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, між КП “Центральна районна аптека № 153” та Жидачівською міською радою та сформовано заявки для оплати ліків 3 особам на суму 12884,00 грн..

V. Щодо виконання розпорядження голови Львівської облдержадміністрації № 434/0/5-21 від 28.05.2021 “Про затвердження Порядку фінансування витрат на поховання або відшкодування витрат за здійснене поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни за рахунок коштів обласного бюджету” було надано консультацію щодо укладання відповідних договорів на поховання та сформовано та відправлено заявки та списки для відшкодування поховання 5 осіб на суму 13420,0 грн..

VI. Щодо виконання розпорядження голови Львівської облдержадміністрації № 340/0/5-21 від 30.04.2021 “Про затвердження Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування за рахунок коштів обласного бюджету” було сформовано та відправлено заявки та списки для відшкодування 19 особам на суму 11603,50 грн..

Працівниками сектору надаються консультації мешканцям громади з питань соціального захисту, а саме оформлення пільг, субсидій, допомог, надання матеріальної грошової допомоги за рахунок коштів обласного бюджету та бюджету Жидачівської міської територіальної громади, допомоги на поховання, придбання ліків за безкоштовними рецептами лікарів за рахунок коштів місцевого бюджету, оформлення догляду на непрофесійній основі, консультації Захисникам та Захисницям України, членам сімей загиблих Захисників України з питань оформлення пільг та отримання грошової матеріальної допомоги з обласного бюджету та бюджету громади. Також складено 282 актів обстеження матеріально-побутових умов проживання мешканців м. Жидачева та 3 акти встановлення факту здійснення догляду для супроводу осіб за кордон, оформлено 4 справи щодо здійснення догляду на непрофесійній основі. Крім того, працівники сектору постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед старостів та діловодів Жидачівської міської ради стосовно застосування законодавств в сфері соціального захисту.

            У КУ «Центр надання соціальних послуг» Жидачівської міської ради (далі КУ «ЦНСП») функціонують такі структурні підрозділи:

            - відділення  соціальної допомоги вдома.

За 2023 рік  відділенням соціальної допомоги вдома виявлено 245 одиноких осіб.  7 соціальними робітниками обслужено 61 особа,  яким надано 21496 соціальних послуг. Підопічним надавались різні види соціальних послуг на підставі даних карти індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні (надані соціальних послуг), договору про обслуговування та медичного висновку.

            В середньому навантаження на одного соціального робітника становить  9 осіб.

            Відділенням соціальної допомоги здійснюється обслуговування 5 осіб похилого віку, інвалідів, які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу.

Директором комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Жидачівської міської ради та  завідувачем відділення соціальної допомоги проведено 9 перевірок стану обслуговування та якості надання послуг одиноким громадянам соціальними робітниками згідно затвердженого графіку.

            - відділення соціальної роботи та надання натуральної допомоги

             Відділення соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю крім роботи з сім'ями СЖО здійснює обслуговування малозабезпечених громадян, які відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов потребують натуральної чи грошової допомоги. При відділенні соціальної роботи та надання натуральної допомоги працює  перукар.

Перукарем  за 2023 рік  було здійснено обслуговування 761 осіб, яким надано 2483 послуг.

З метою забезпечення та доступності соціальних послуг, розширення їх спектру, охоплення більшої чисельності осіб, задоволення їх потреб діє мультидисциплінарна команда в складі перукаря, завідувача відділення соціальної допомоги вдома та фахівцем соціальної роботи. Таким чином, за  2023 рік  командою зроблено 9 виїздів  в населені пункти Жидачівської та здійснено обслуговування 142 осіб.

За 2023 рік проведено 5 нарад з соціальними робітниками за участю представників районних установ та організацій.

До Великодніх свят  2023 року спільно з волонтерами роздано 32 продуктових набори для одиноких непрацездатних громадян та 8 продуктових наборів для сімей, які опинилися в СЖО.

До дня Святого Миколая волонтерами за сприянням КУ «ЦНСП» Жидачівської міської ради роздано 35 подарункових наборів одиноким особам.

Проведено захід до Міжнародного дня захисту дітей в якому взяло участь 295 дітей Жидачівської МТГ та ВПО: з них 25 дітей, які опинилися в СЖО.

За сприяння КУ «Центр надання соціальних послуг» (КУ«ЦНСП») Жидачівською міською радою виділено матеріальну допомогу;

  • на лікування для 11 одиноких громадян на загальну суму 15000 грн.;
  • 6 сім’ям які опинилися в СЖО на  суму 13500 грн.

Проводилась робота з демобілізованими а також сім’ями мобілізованими учасниками АТО/ООС, а саме періодичне відвідування учасників АТО та їх сімей з метою виявлення життєвих проблем та актуальних питань соціально-правового захисту.

         Проводилась співпраця КУ «ЦНСП» Жидачівської міської ради із Товариством Червоного Хреста України. За сприянням КУ «ЦНСП» Жидачівської міської ради та Товариства Червоного Хреста роздано 7 продуктових наборів та 2 гігієнічні набори  одиноким особам, які опинилися в СЖО.

            Проводиться співпраця з волонтерами та волонтерськими організаціями з громадською організацією «Щасливі разом», громадською організацією Жидачівська районна асоціація осіб з інвалідністю ГО ЛОАІ ВОІСОІ України.

За сприяння Мальтійської служби та КУ «ЦНСП» Жидачівської міської ради 6 дітям з числа СЖО роздано подарунки до Святого Миколая.

 

Охорона здоров’я населення

У сфері охорони здоров’я  пріоритетними напрямами  роботи є наближення та покращення медичної допомоги населенню.

В галузі охорони здоров'я  у Жидачівській міській територіальній громаді функціонує КНП «Жидачівська міська лікарня», 2 амбулаторії та 11 медичних пунктів тимчасового базування.

У 2023 році було створено комунальне некомерційне підприємство «Жидачівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Жидачівської міської ради Львівської області. Основною метою створення вказаного підприємства є надання первинної медичної допомоги жителям Жидачівської міської  та інших територіальних громад.

У 2023 році  за рахунок коштів місцевого бюджету по Програмі "Фінансова підтримка вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню КНП "Жидачівська МЛ" на  2021-2023 роки" будо виділено кошти з бюджету громади у сумі 788,6 тис.грн. на придбання   аналізатор біохімічний, аналізатор гематологічний, набори хірургічних інструментів.        Надання медичних послуг КНП «Жидачівська міська лікарня»  забезпечується не тільки жителям нашої громади, але й жителям сусідніх міст, селищ та сіл, зокрема, у 2023 році медичні послуги отримали 3 852 особи, які проживають на території інших громад. Кількість штатних посад лікарів складає 89,75 посад, з них 19 - амбулаторно-поліклінічного відділу та 15,75 - первинна допомога. Середнє навантаження на 1 лікаря вторинної амбулаторної допомоги та сімейного лікаря становить 3 315 відвідувань на рік.

У 2023 році до лікарів сімейної медицини звернулося 54 143 особи. Було госпіталізовано в стаціонарні відділення – 5 839 осіб. Також у 2023 році 253 особи отримали безоплатно лікарські засоби за пільговими рецептами на суму 751,2тис.грн.

У 2023 році КНП «Жидачівська міська лікарня отримала на безоплатній основі дизельний генератор потужністю 100 кВ.

У 2023  році за рахунок бюджету громади було виділено кошти на суму _1 360,8_ тис.грн. для придбання медикаментів, продуктів харчування та на встановлення дизельного генератора.

У 2023 році КНП «Жидачівська міська лікарня» завдяки проєкту USAID «Говерла» отримала матеріальні цінності для оновлення стаціонарного відділення і харчоблоку, а саме нові меблі, холодильники, холодильні камери, електроплити, СВ піч, посудомийна машина, посуд, побутова техніка тощо.

Були проведені капітальні ремонти, а саме:

1.капітальний ремонт системи опалення в приміщенні головного корпусу в об'єднаному терапевтичному відділі КНП "Жидачівська МЛ" по вул. Я.Мудрого, 29 м. Жидачів Львівської області – 483 503,00грн.

2.капітальний ремонт каналізації та водопостачання в приміщенні головного корпусу в КНП "Жидачівська МЛ" по вул. Я.Мудрого, 29 м. Жидачів Львівської області – 918 672,79грн.

3.капітальний ремонт системи опалення в приміщенні головного корпусу в неврологічному відділі КНП "Жидачівська МЛ" по вул. Я.Мудрого м. Жидачів Львівської області – 802 224,11 грн.

4.капітальний ремонт благоустрою прилеглої території хірургічного корпусу КНП "Жидачівська МЛ" по вул. Ярослава Мудрого, 29, м. Жидачів, Львівської області –                      614 900,00 грн.

5.капітальний ремонт приміщення лівого крила терапевтичного відділу КНП «Жидачівської МЛ» по вул. Я. Мудрого, 29, м. Жидачів, Львівської області» – 1 673 439,70 грн.

6.капітальний ремонт приміщення хірургічного відділення в КНП Жидачівської МЛ по вул. Я.Мудрого, 29 м. Жидачів Львівської області – 533 629.92 грн.

7.капітальний ремонт приміщення правого крила терапевтичного відділу КНП Жидачівської МЛ по вул. Я. Мудрого, 29 м. Жидачів Львівської області  – 2 201 611,65 грн.        

      

Освіта

            Функціонування системи освіти в умовах воєнного стану характеризувалося інтенсивним пошуком нових підходів до навчання, інноваційних форм організації освітнього процесу, ефективних педагогічних та інформаційних технологій.

Неодмінними складовими подальшого розвитку та реформування освітньої галузі є підвищення якості освіти, розвиток інтелектуальної еліти нації, створення безпечного для життя та здоров’я освітнього середовища, а також трансформація системи управління освітою.

У 2023 році навчальний процес розпочався з очного навчання у всіх закладах освіти.

 У 2023 році в громаді функціонувало 5 закладів дошкільної освіти, де навчається і виховується 438 дітей

За  інформацією відділу освіти , мережа закладів освіти громади складається з  12 закладів, де навчається 1962 учні, при одному з закладів освіти діє інклюзивно-ресурсний центр.

У 2023 році в громаді позашкільною освітою охоплено 414 дітей, де працює 12 гуртків.

Усі заклади освіти Жидачівської громади комісійно обстежено, з них 12 закладів середньої освіти, 5 установ дошкільної освіти,1-центр творчості рекомендовані до укриття працівників та учнів. Переважна більшість – це найпростіші укриття.

Здійснювалися заходи щодо приведення до стану придатності для використання укриття в  закладах освіти та дошкільних навчальних закладах.

У 2023 році було закрито Межирічанську гімназію.

Також у 2023 році у закладах освіти проводились ремонтні роботи, зокрема:

1.Капітальний ремонт системи опалення в Жидачівському ЗЗСО 1-111 ст. № 1 ім.Героя України Тараса Матвіїва де, демонтовано та встановлено-214 штук радіаторів, демонтовано та прокладено поліетиленових труб-1330м, установлено-5штук насосів циркуляційних, проведено обклеювання стін тепловідбивним екраном -108 м2, проведено теплоізоляцію труб – 300м, установлено фільтр на воду-1 шт, установлено гребінки-2 штуки, установлено лічильник -1 шт. Співфінансування з обласного бюджету склало в сумі -1186036,00 грн., кошти з місцевого бюджету-1845625,00 грн. Всього -3031661,00 грн.

2.  Капітальний  ремонт  даху  м’ягкої покрівлі в Жидачівському  ЗЗСО 1-111 ст.№ 2 . Виконані роботи :розбирання рулонного покриття -188 м2, улаштування цементної стяжки- 140м2, покриття руберойдом -188м2, покриття парапетів-8 шт , виправлення кладки-8 шт,виправлення кладки вент.каналів- 70 шт цегли, покриття з листової сталі-164,8м2 .

3. Жидачівський  ЗЗСО 1-111 ст. № 3 -Водовідведення,вентиляція та система опалення – сума 18000,00 грн. Виконані роботи по водовідведенню:-гідроізоляція-48м2 ( з поліетиленової плівки ),підстилаючи основа з піску-3 м3, підсипка з гравію -6м3-прокладено труби опалення-40м. тощо.

 4. ЗДО «Дивосвіт» Капітальний ремонт даху м’ягкої покрівлі ЗДО «Дивосвіт» здійснено ремонт рулонного покриття -803м2 улаштування примикань до стін-50м, покриття парапетів бляхою-240,12м.

5.ЗДО «Сонечко» виконані роботи по ремонту приміщення котельні - замінено двері- 1 шт., вікно – 1 шт., утеплено фасад- 22м2.,влаштування бетонної стяжки- 8м2,улаштування даху з бляхи- 9м2, встановлено гідросфер-1 шт. циркуляційний насос -1 шт., радіатор-1 шт, прокладено теплотрасу-22м,встановлено вентиляційну решітку-1 шт.

В 2023 році Жидачівська громада отримала 1 новий автобус «Школярик» для довезення дітей сільської місцевості до опорних  навчальних закладів.

 

Культура

У Жидачівській міській територіальній громаді функціонують:

  • КЗ «Жидачівський міський будинок культури «Удеч» та 15 Народних домів-філій;
  • КЗ «Жидачівська міська публічна бібліотека» та 15 бібліотек-філій;
  • КЗ «Жидачівська мистецька школа».

При закладах культури громади сьогодні працює 11 народних (зразкових) аматорських колективів.

У зв’язку з військовим станом, ракетними загрозами більшість заходів були проведені в он-лайн режимі. Заклади культури стали волонтерськими центрами, де від початку повномасштабного вторгнення  росії  мешканці нашої громади, працівники та внутрішньо-переміщені особи плетуть маскувальні сітки, та виготовляють окопні свічки, формують продуктові набори для наших захисників, проводять благодійні волонтерські заходи.

Для жителів громади всіх вікових категорій, громадян з обмеженими фізичними можливостями, тимчасово переміщених осіб створюються умови для користування послугами закладів культури та мистецтва із врахуванням умов воєнного стану. Протягом 2023 року в КЗ «ЖМБК «Удеч» та Народних домах-філіях проводилися заходи тематичні, інформаційні, патріотично-виховні, відпочинкові заходи, майстер-класи із залученням аудиторії внутрішньо переміщених осіб.

У 2023 році із працівниками КЗ «ЖМБК «Удеч» та Народних домів-філій було проведено 575 культурно-масових та благодійних заходів, на яких були присутні близько 50 тис. відвідувачів. Народні колективи протягом року активно брали участь у різноманітних міжнародних конкурсах, обласних фестивалях, марафонах.

У КЗ «ЖМБК «Удеч»  відбулось відкриття художньої студії «Колорит», де займаються художньою творчістю понад 20 дітей. Для студії було придбано художні мольберти, столи, стільці та стелажі на суму 50 020,00грн.

Для Народного дому–філії с.Межиріччя було придбано технічні засоби для роботи (проектор, екран та принтер) на суму 40 000,00 грн.

У Народному домі-філії с.Бережниця було проведено капітальний ремонт підлоги на суму 295 678,00 грн.

Було проведено ряд робіт у КЗ «ЖМБК «Удеч»: поточний ремонт водовідведення  на території КЗ «ЖМБК «Удеч»- 32 000,00 грн.; поточний ремонт санвузла в приміщенні КЗ «ЖМБК «Удеч»- 94 671,00 грн.; капітальний ремонт частини стелі глядацького залу  КЗ «ЖМБК «Удеч»- 197 188,00 грн.

Станом  на 31.12.2023р.  бібліотечний фонд складає 71700 прим. видань. Завдяки  спонсорам та дарункам користувачів, організацій, авторів та придбання за кошти місцевого бюджету бібліотечні фонди  поповнились на 642 примірників книг, з них: 225- подаровані, 417 придбані на суму 70000,00 грн. У КЗ «Жидачівська міська публічна бібліотека» проводились роботи по капітальному ремонту - утеплення фасаду будівлі на суму 1 843 926,08 грн., а також придбання бетонних виробів (лавки та столи) -70 400,00 грн. , комплект меблів – 29 568,00грн. за кошти обласного бюджету.

У КЗ «Жидачівська мистецька школа» отримують позашкільну мистецьку освіту 222 дитини. Діти з малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти з багатодітних сімей, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти, батьки яких брали безпосередню участь в антитерористичній операції та мають статус учасника бойових дій, діти,  батьки яких загинули у період проходження військової служби, діти, батьки яких беруть участь у російсько-українській війні у лавах ЗСУ  та сил територіальної оборони, діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи  у КЗ «Жидачівська мистецька школа» звільнені від плати за навчання, що закріплено рішенням виконавчого комітету. Їх нараховується  85 осіб.

Численні вихованці КЗ «ЖМШ» протягом року були переможцями та лауреатами різних конкурсів, фестивалів. Також викладачі та учні мистецької школи брали участь та організовували культурно-масові заходи, концерти.

У КЗ «Жидачівській мистецькій школі» було проведено роботи з поточного ремонту підлоги в приміщення глядацького залу на суму 68 911,00 грн., та придбано музичних інструментів ( бандура, піаніно) на суму 49 950,00 грн.

Головним завданням галузі культури Жидачівської громади є сприяння зростанню культурного потенціалу жителів населених пунктів, організація їхнього дозвілля, підвищення рівня народної творчості, забезпечення умов для самореалізації талановитих особистостей через проведення різноманітних оглядів та конкурсів  для різних верств населення.

 

 

Спорт та підтримка молоді

На підтримку спорту та проведення спортивних заходів в громаді у 2023 році використано  1236,9 тис.грн по програмі  «Програма розвитку фізичної культури і спорту на території Жидачівської МТГ на 2021-2023 рр.», а саме на участь ФК «Авангард» у чемпіонаті області з футболу - проведено 30 ігор та 10 навчально-тренувальних зборів дорослих та юнаків.

У 2023 році волейбольна команда «Жидачів-UGPS» взяла участь у 4 іграх у Вищій Лізі Чемпіонату Львівщини з волейболу та 2-х навчально-тренувальних зборів дорослих.

    Було проведено традиційний турнір з футболу «Кубок Захисника 2023», а також команда з Жидачівської громади взяла участь в Спортивних іграх Львівщини з настільного тенісу. 

Перед організацією  футбольних турнірів були проведені підготовчі роботи по благоустрою території стадіону «Авангард».

На Чемпіонаті України з важкої атлетики серед юніорів та молоді до 23 років перемоги важливі здобутки показали двоє спортсменів  з Жидачева - Володимир Галій та Андрій Лишега.

      За інформацією управління молоді та спорту Львівської ОВА, ще двоє наших важкоатлетів вдало виступили на Чемпіонаті України з важкої атлетики, який проходив у Коломиї. Орест Романів - Чемпіон України серед молоді у в/к до 73 кг. Також у нього золото у ривку та бронза у поштовху. Юрій  Годнзьо здобув  бронзу у сумі та срібло у ривку.

    У 2023 році були проведені ряд заходів щодо організації військово-патріотичного виховання та дозвілля молоді, зокрема:

  • Проведення міських змагань з військово-прикладних видів спорту серед учнів 8-10 класів загальної середньої освіти Жидачівської МТГ
  • проведення стрілецького турніру до Дня Героїв, спортивні ігри до Дня захисту дітей, організація і проведення низки заходів до міжнародного Дня молоді, проведення велопробігу «Об’єднані прапором «.

У 2023 році проводились заходи щодо молодіжної політики у громаді. Зокрема, організовано молодіжний тренінг «Об’єднані» для молоді Жидачівської МТГ, участь та перемога в двох молодіжних проєктах  в межах конкурсу програми «молодь Львівщини», зустріч міського голови із активною молоддю Жидачівської громади, організація проведення циклу для молоді «Тренінгів можливостей» в с.Бережниця та с.Заріччя.

Було проведено акустичний благодійний вечір, інтелектуальну гру ЩО?ДЕ? КОЛИ? « Весняний кубок Жидачівської громади», вечір для тих, хто вміє пам’ятати, присвячений творчості Героя України Тараса Матвіїва. Відкрито Молодіжний простір в с.Бережниця за реалізації проєкту від Управління молоді та спорту ЛОДА. Організовано роботу резиденції «Святого Миколая» та різдвяна коляда з Молодіжною радою.

 

 

Захист дітей

                Станом на 01.01.2024 року в банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  в службі у справах дітей міської ради перебуває 13 дітей, з них: 7 – діти-сироти, 6 – діти, позбавлені батьківського піклування. Усі статусні діти виховуються в сімейних формах виховання (у сім'ях опікунів, піклувальників). У звітному періоді проведено 19 перевірок умов проживання та виховання дітей вказаної категорії у сім`ях опікунів/піклувальників  За період 2023 року у громаді функціонує 1 прийомна сім’я, в яких виховується 2 осіб з числа дітей-сиріт.

Протягом звітного року на первинний облік дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не поставлено жодної дитини, а знято 3 дітей у зв’язку з досягненням повноліття.

Службою у справах дітей постійно ведеться місцевий облік дітей,  які підлягають усиновленню.  В звітному періоді  відбулося 1 внутрі сімейне усиновлення (усиновлення дитини вітчимом), внаслідок якого усиновлено двох підлітків.

Службою у справах дітей міської ради ведеться банк даних дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. Станом на 01.01.2024 року на обліку перебуває 21 дитина даної категорії, що виховуються у 9 сім`ях. Протягом 2023 році на облік поставлено 10 дітей даної категорії, знято 12 дітей.  З метою  запобігання дитячій безпритульності та бездоглядності в громаді проводяться інші профілактичні заходи. Зокрема, службою у справах дітей спільно з сектором ювенальної превенції відділення поліції №1 Стрийського  районного управління поліції ГУНП у Львівській області, КУ «Центр надання соціальних послуг» Жидачівської міської ради протягом 2023 року проведено 23 рейдів «Діти вулиці», мета яких є виявлення дітей, які не залучені до навчання та/або опинилися в складних життєвих обставинах, здійснення перевірок режиму роботи розважальних закладів, комп`ютерних клубів та закладів культури.

Протягом 2023 року вивчено  умови проживання та утримання  46 дітей, які проживають на території громади.

Служба у справах дітей забезпечує діяльність Комісії з питань захисту прав дитини при міській раді, впродовж  року відбулося 13 засідань комісії на яких розглянуто 39 справ. Протягом  року працівниками служби у справах дітей  розглянуто 48 письмове звернення громадян та 156 усних звернень.

 

Інформаційний простір

Міська рада та її виконавчий комітет здійснюють цілеспрямовану роботу з реалізації державної політики в сфері інформаційного забезпечення мешканців Жидачівської МТГ щодо діяльності органів влади різного рівня, актуальних питань життєдіяльності громади, області та держави в цілому.

Діяльність Жидачівської міської ради, її виконавчого комітету, структурних підрозділів висвітлювалась» у редакції радіомовлення «Жидачів ФМ». Зокрема, на Програму фінансової підтримки Комунального підприємства «Редакція радіомовлення «Жидачів ФМ» було виділено 637,500 тис.грн

У друкованих ЗМІ, зокрема у часописі «Новий час» оприлюднювалися офіційні документи (рішення про місцевий бюджет, його виконання та зміни до нього, нормативні акти, оголошення та повідомлення тощо).

Продовжується систематичне оновлення офіційного сайту Жидачівської міської ради. Щодня на веб-порталі розміщується повідомлення у рубриці «Новини», «Оголошення», а також матеріали структурних підрозділів та комунальних підприємств за напрямками їх діяльності.

Також забезпечувалося ведення акаунту міської ради. Так, акаунт «Жидачівська міська рада» у соціальній мережі Фейсбук нараховує понад 1,5 тис. підписників. Тут поширюються новини з офіційного сайту Жидачівської міської ради, надаються відповіді на запитання та коментарі користувачів.

Для забезпечення населення громади головними  та актуальними новинами про події, що відбуваються в громаді, регіоні та країні з початком повномаштабного вторгнення росії було створено телеграм канали: »Жидачівська громада», де налічується 1325 підписників та «Жидачів ФМ» - 2549 підписників.

 

Цивільний захист

У 2023 році було закуплено та встановлено додаткових елементів системи оповіщення (БОУ) для міста Жидачева та 4 сільських населених пунктів на умовах співфінансування з обласного бюджету в рамках місцевої цільової Програми забезпечення захисту населення і територій Жидачівської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій природного, техногенного та воєнного характеру на 2022-2024 роки,   що дозволило забезпечити якісне інформування населення про ймовірну загрозу. Оскільки важливо, щоб мешканці нашої громади мали змогу вчасно відреагувати на небезпеку.

Для закладів освіти додатково було закуплено вогнегасники для сховищ.

При підтримці проєкту USAID «Говерла» було створено пожежно-рятувальний підрозділ добровільної пожежної охорони. В рамках вказаного Проєкту було забезпечено спеціальну підготовку вогнеборців. Ця підтримка є особливо актуальною, зважаючи на потенційні атаки на енергетичну інфраструктуру протягом зими.

 

Охорона навколишнього природного середовища

            Основним напрямком діяльності у сфері охорони навколишнього природного середовища на території Жидачівської МТГ  було впровадження основних принципів екологічної політики.

          За 2023 року надходження екологічного податку склали 284,017 тис. грн.

У рамках реалізації заходів, спрямованих на поліпшення стану навколишнього природного середовища комунальним підприємством «Жидачівводоканал» було проведено будівництво вуличної каналізаційної мережі  в масиві «За переїздом» по вул.Коновальця.

У 2023 році комунальний заклад дошкільної освіти "Дивосвіт" Жидачівської міської ради подав заяку та став став переможцем проєкту "Енергія Сонця для діточок", за що й отримають сучасну геліосистему для розміщення її на даху будівлі та можливістю використовувати сонячну енергію для обігріву води для потреб закладу.

 

Міжнародне співробітництво

            У 2023 році Жидачівська міська рада в рамках співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») отримала технічну допомогу, а саме кухонне обладнання для бюджетних закладів громади (лікарня та опорна школа), побутову техніку, та екскаватор а також протягом року проводились навчальні семінари для зміцнення спроможності громади, та ознайомлення зі змінами в законодавстві тощо.

            Продовжувалася робота з розвитку співробітництва з містами партнерами іноземних держав, розвитку раніше встановлених та започаткування нових контактів.

            Зокрема, на пленарному засіданні сесії Жидачівської міської ради було підтримано проєкт рішення щодо протоколу про наміри щодо налагодження співпраці між містом Таусестер (Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії) та Жидачівською міською територіальною громадою (Україна). Цьому передувало отримання листа від мера Таусестер Девіда Торбуна.

 

ДОДАТОК ДО ЗВІТУ

Начальник відділу економічного                                                                     

розвитку та інвестицій                                                                                                                  Леся ШУМЕЛЬД

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень