Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

ДО УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ ЗАВІТАЛИ НА ЗУСТРІЧ ПРЕДСТАВНИКИ ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ПОВІТРЯНИХ СИЛ ІМЕНІ ІВАНА КОЖЕДУБА

Дата: 25.01.2024 15:14
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

       24 січня в актовій залі Жидачівського закладу загальної середньої освіти №2 відбулася профорієнтаційна зустріч учнівської молоді із представниками Харківського Національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.
      Попередньо планувалася участь у цій зустрічі представників учнівської молоді кількох навчальних закладів громади, однак через "Повітряну тривогу", довелося внести певні корективи в проведення заходу. Тож  ця дуже цікава та корисна зустріч відбувся тільки за участі учнівської молоді Жидачівського закладу загальної середньої освіти №2.
       Військово-патріотичне виховання нашої молоді в умовах сьогодення є дуже важливим. А сам Харківський військовий вищий навчальний заклад має свої добрі традиції. Він носить ім'я видатного українського військового льотчика Івана Кожедуба, уродженця Сумщини, який був найкращим пілотом Антигітлерівської кооліції (64 перемоги у повітряних боях з ворогом).
       Військовий виш виховав багатьох сьогоднішніх наших Героїв, які мужньо захищають Україну від рашистської орди. Чого тільки варті легенди про "Привида Києва". А за цими легендами реальні люди. Це, зокрема, випускник Харківського Національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба,  29-річний хлопчина із села Королівка, що поблизу Коломиї, льотчик-ас  Степан Тарабалка. Він народився 9 січня 1993 року. Змалку мріяв стати військовим пілотом. Сім'я жила неподалік від аеродрому, і він любив спостерігати за літаками, які пролітали над їхнім будинком. Коли Степану виповнилося 13 років, він вступив до Прикарпатського військово-спортивного ліцею. Після нього навчався у Харківському Національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.
      Після повномасштабного вторгнення росіян 24 лютого 2022 року Степан збив чимало  ворожих літаків. Майор Збройних Сил України Степан Тарабалка був пілотом винищувача МІГ-29 і збивав ворожі літаки над Київщиною.
       13 березня 2022 року офіцер вступив у нерівний бій із силами противника, що переважали. Він не дав окупантам завдати удару по українському місту, чим врятував цілі житлові квартали від авіаційної атаки. У небі над Житомиром героїчний льотчик загинув. Поховали льотчика-аса 17 березня у рідному селі на Прикарпатті. За два дні президентським Указом льотчик був удостоєний звання "Герой України".
       29 квітня 2022 року видання The Times у своїй статті про Степана Тарабалку назвало його "Привидом Києва". Після того пресслужба Командування Повітряних Сил повідомила, що "Привид Києва" - це не окрема людина, а радше збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ. Вони захищали небо столиці й раптово з'являлися  там, де на них не чекав ворог. І саме Степан Тарабалка зробив великий внесок у бойові досягнення свого підрозділу та у формування легенди про "Привида Києва".
      Зустріч старшокласників пройшла  цікаво і пізнавально. Її учасники мали можливість дізнатися якомога більше, почерпнути інформацію про військовий виш, про умови вступу, про важливість занять спортом, здорового способу життя, тренувань, загартування, наполегливості у здобутті знань та умінь. Все це є важливим для подальшого свідомого  вибору майбутньої сфери діяльності, здобуття професії та життєвого успіху.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень