Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

У ЖИДАЧЕВІ ВІДКРИЛИ ПАМ'ЯТНИК ГЕРОЮ УКРАЇНИ ТАРАСУ МАТВІЇВУ

Дата: 02.10.2023 11:42
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

    1 жовтня 2023 року, коли в Україні відзначали День захисників і захисниць України та свято Покрови Пресвятої Богородиці, на міському кладовищі у Жидачеві відкрили пам'ятник на могилі Героя України, українського журналіста та громадського діяча, письменника і військовослужбовця Тараса Матвіїва.
    Тарас Матвіїв був випускником жакультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Працював кореспондентом загальноукраїнських телеканалів, публікувався у ЗМІ Львівщини і України. Активний учасник Революції Гідності, член кількох громадських організацій патріотичного напрямку. Був депутатом Жидачівської районної ради, організатором військово-патріотичних вишколів молоді.
    Влітку 2015 року пішов служити добровольцем Окремої добровольчої чоти "Карпатська Січ", воював у Пісках. У Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного отримав військове звання молодшого лейтенанта. З грундня 2019 року служив за контрактом на посаді командира взводу у 24 ОМБр ЗСУ.
    Загинув 10 липня 2020 року під час ворожого мінометного обстрілу позицій Об'єднаних сил поблизу с. Троїцького Попаснянського району на Луганщині. Указом Президента України Тарасові Матвіїву було присвоєно (посмертно) звання "Герой України".
     На церемонію відкриття пам'ятника у супроводі військового оркестру 24 ОМБр імені Короля Данила прийшли рідні Тараса Матвіїва, представники духовенства, побратими Героя, влада Жидачівської громади, громадськість Львівщини і України, представники ЗМІ та факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.
    "Хай сьогоднішня Молитва стане подякою Тарасові, родині Матвіїв, побратимам, з якими він воював. І нехай це свідоцтво віри молодої людини, яка шукала волі, і прийшла до того часу, коли змогла прославити свою країну, буде нам великим заохоченням любити Бога і Україну понад усе" - звернувся до присутніх єпископ-помічник Стрийської єпархії Української греко-католицької церкви - Владика Богдан Манишин.
      Жидачівський міський голова Володимир Левко наголосив на тому, що започатковані Тарасом Матвіївим добрі справи продовжують його друзі, побратими, а пам'ять про нього та всіх наших Героїв житиме вічно.
      Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх полеглих захисників і захисниць України.
      Учасники церемонії поклали квіти до величавого пам'ятника на могилі Тараса Матвіїва та запалили лампадки. Представники учнівської молоді Жидачівського закладу загальної середньої освіти №1 імені Героя України Тараса Матвіїва зачитали Національну присягу нового Українця, яку написав Тарас Матвіїв.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


 
         
       
               

    
        

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень