A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

ІНФОРМАЦІЯ

Дата: 19.05.2023 13:18
Кількість переглядів: 198

У соцмережах публікується інформація про те, що на Львівщині 18 парафій відмовились покидати УПЦ московського патріархату. В цьому списку є і громада УПЦ святого Іоанна Хрестителя у м. Жидачеві.

З цього приводу Жидачівська міська рада надає наступну інформацію.

Ніякої церкви московського патріархату в м. Жидачеві немає.

Але за зверненням 10-ти (десяти) мешканців м. Жидачева 06.04.2000 року розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації зареєстровано Статут релігійної громади УПЦ за юридичною адресою: м. Жидачів, вул. Грюнвальдська, буд.64 (приватний будинок гр. Савчак Анни Данилівни).

Згідно довідки від 13.05.2015 року Львівської єпархії УПЦ, виданої священнику Івану Ростиславовичу Гарапцю для пред’явлення до військомату, він дійсно є кліриком храму Іоанна Предтечі у м. Жидачів, Львівської єпархії УПЦ, тобто фактично неіснуючого храму.

У березні 2022 року у міську рада надійшло звернення від мешканців м. Жидачева щодо заборони діяльності релігійної громади святого Іоанна Хрестителя УПЦ московського патріархату, зокрема за адресою: м. Жидачів, вул..Шашкевича, 20. Це приватний житловий будинок родичів згаданого вище Гарапця І.Р.

24.03.2022 року сесія Жидачівської міської ради підтримала колективне звернення мешканців Жидачівської громади. На виконання рішення сесії за підписом Жидачівського міського голови Володимира Левка 06.04.2022 року направлено звернення до:

1. Львівської обласної військової адміністрації для зняття з реєстрації Статуту релігійної громади, зареєстрованої в м. Жидачеві, вул. Грюнвальдська, 64;

2. Ради Національної безпеки та оборони України щодо заборони діяльності релігійної громади святого Іоанна Хрестителя УПЦ для відома та вжиття відповідних заходів.

За дорученням заступника Секретаря Ради національної безпеки й оборони України Сергія Демедюка звернення міської ради розглянули у Державній службі України з етнополітики та свободи совісті, яка є центральним органом виконавчої влади, що організовує державну політику у сфері релігії.

Відповідь від 31.08.2022р за підписом Голови цієї служби Олени Богдан, отриманої міською радою, зводиться до наступного (дослівно): «Наголошуємо, що заборона діяльності релігійної організації або обмеження її діяльності може бути здійснена лише на законних підставах.

Згідно зі Статутом про управління УПЦ в новій редакції від 27.05.2022 року релігійний центр УПЦ знаходиться в м. Києві. У Статуті Київської Митрополії УПЦ (релігійному центрі релігійного об`єднання УПЦ)відсутні положення про зв’язки з Московським патріархатом»

Після письмових звернень міського голови В.Левка до Львівської обласної ради в.о. голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник запевнив, що на черговій сесії Львівської обласної ради буде вирішено питання щодо виключення громади УПЦ святого Іоанна Хрестителя у м. Жидачеві із списку 18-ти парафій Львівської області, які відмовилися покидати московський патріархат.

На місцевому рівні Жидачівська міська рада ще у березні 2022 року зверталась до керівництва Жидачівського відділення поліції «в межах їх компетенції вжити відповідні заходи до припинення неправомірного зібрання невідомих людей (чи це для богослужінь, чи з іншою метою) у житловому будинку №20 на вул. Шашкевича в м. Жидачеві».

Відповідь: «проведеною перевіркою працівниками відділення поліції порушень чинного законодавства не виявлено»… Поряд з цим керівництвом Жидачівського відділення поліції проводилась певна роз’яснювальна робота з Гарапцьом І.Р. щодо припинення неправомірних зібрань у будинку №20 на вул. Шашкевича м. Жидачеві.

По наявній у міській раді інформації орієнтовно з початку квітня 2023 року ніякі зібрання релігійною громадою УПЦ московського патріархату у м. Жидачеві взагалі і в приватному будинку по вул. Шашкевича, 20, не проводяться.

 

Виконавчий комітет


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень