A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

ЗВІТ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ЖИДАЧІВСЬКОЇ МТГ ЗА 2022 РІК

Дата: 09.03.2023 08:58
Кількість переглядів: 416

УКРАЇНА

ЖИДАЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

 

24 сесія VIII скликання 2020-2025 рр.

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

23.02.2023                                                     м. Жидачів                                                          №1727

 

Про результати виконання Програми

економічного і соціального розвитку

Жидачівської міської територіальної

громади і цільових програм за 2022 рік

 

Заслухавши звіт про результати виконання Програми економічного і соціального розвитку Жидачівської міської територіальної громади за 2022 рік, керуючись ст.26,ст.59 ЗаконуУкраїни „Про місцеве самоврядування в Україні”, Жидачівська міська рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

  1. Звіт про результати виконання Програми економічного і соціального розвитку Жидачівської міської територіальної громади і цільових програм за 2022 рік прийняти до відома (додається).
  2. Оприлюднити звіт вказаний у пункті 1 цього рішення, на офіційному сайті Жидачівської міської ради.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на секретаря Жидачівської міської ради

 

 

Міський голова                                                              Володимир ЛЕВКО

 

Звіт

про результати виконання Програми економічного і соціального розвитку

Жидачівської міської територіальної громади і цільових програм за 2022  рік

 

У 2022 році повномасштабний напад росії призвів до різкого зниження економічної активності в Україні. На початку війни третина підприємств зупинила діяльність. Причини цього – фізичні руйнування та тимчасова окупація низки територій кількох областей, високий рівень невизначеності та ризиків, розірвання логістичних і виробничих зв’язків, вимушена масова міграція населення. У результаті в березні ВВП стрімко впав, що зумовило його зниження за підсумками І кварталу на 15.1% р/р відповідно до оперативної оцінки ДССУ. З квітня економічна активність почала пожвавлюватися, бізнес та населення поволі адаптувалися до нових умов діяльності. Цьому сприяло також звільнення північних областей та зменшення кількості регіонів з активними бойовими діями. За оперативними опитуваннями НБУ, наприкінці весни не працювало лише 14% підприємств. Утім, завантаженість потужностей працюючого бізнесу залишалася значно нижчою довоєнного рівня. Бойові дії на сході та півдні, руйнування інфраструктури в інших регіонах, блокада морських портів і низький попит у більшості секторів стримували відновлення економіки й у наступні місяці. Значний внесок у падіння ВВП мало зниження активності в сільському господарстві через тимчасову окупацію та мінування земель, втрату техніки та елеваторів, а також подекуди несвоєчасне і недостатнє оброблення земель добривами і засобами захисту рослин. У результаті, цього року економіка скоротилась на третину, при цьому міністерство економіки попередньо оцінює падіння ВВП України на рівні 30,4%.

Обсяги зовнішньої торгівлі України різко знизилися на початку російського вторгнення, утім поступово відновлювалися в наступні місяці. Порівняно з показниками березня–квітня імпорт зростав швидше, ніж експорт, завдяки меншій залежності від заблокованих морських шляхів, відновленню внутрішнього попиту та розширенню переліку товарів критичного імпорту.

Масштабна міграція зумовила збільшення витрат громадян за кордоном. Однак ці фактори компенсувалися міжнародною допомогою, у тому числі грантами, стійкими переказами трудових мігрантів, а також скороченням реінвестованих доходів.

Звільнення окупованих територій та відкриття "зернового коридору" були найвагомішими причинами пожвавлення економіки. Також, попри розрив багатьох зв'язків, втрату чи пошкодження потужностей і інфраструктури та скорочення робочої сили через масову міграцію, стійкість та адаптивність економічних агентів до шоків війни перевищили очікування. Унаслідок падіння доходів велика кількість підприємств знизили зарплати, а решта – переважно відмовилася від планів щодо їх підвищення. Попри певне відновлення економіки в останні місяці 2022 року, ринок праці залишався дуже кволим. Підприємства не поспішали наймати нових працівників. Кількість резюме щодо пошуку роботи значно перевищувала кількість вакансій.

З початком зимового періоду 2022 року було додатково обмежено економічну активність через пошкодження енергетичної інфраструктури та вимушене зменшення споживання електроенергії через ракетні обстріли росії та не підключену до української енергосистеми ЗАЕС. Обмеження стосувались як ДГ, так і підприємств, зокрема енергоємних. Енергетичні об’єкти стали основною ціллю російських ракет. Перебої з електроенергією і постійні обстріли міст ускладнювали і діяльність підприємств  інших галузей. Через додаткові руйнування енергетичної інфраструктури у години максимального споживання для балансування системи у грудні 2022 року було прийнято рішення вдаватись до примусових відключень по всій країні, а дефіцит електроенергії  охопив понад 15% споживачів України. Відповідно складнощі в енергетиці зумовили поглиблення спаду реального ВВП у IV кварталі 2022 року.

       У 2022 році урядом було продовжено підтримку бізнесу , зокрема через державну програму «Доступні кредити 5-7-9%» з розширенням можливостей підтримки суб’єктів підприємництва, в .т.ч.сільськогосподарських товаровиробників при процентній ставці – 0% річних. У Жидачівській громаді такими кредитами скористалось 9 суб’єктів господарювання на майже 18 млн.грн.

          На території Жидачівської територіальної громади господарську діяльність здійснювали у 2022 році  666 суб’єктів господарювання, які є платниками єдиного податку, з них 31 – юридичні особи (4,8%), 607 – фізичні особи-підприємці, які є суб’єктами малого підприємництва (91%), та 28 фермерських господарств с/г товаровиробників (4,2%).

          Середня заробітня плата на території громади протягом року становила 8700 грн.

          За 12-ть місяців 2022 року до бюджету МТГ надійшло місцевих податків і зборів в грошовому виразі 37237,2 тис. грн (у порівнянні до 2022 року надходження збільшились на 2113,2 тис. грн або 6 відсотка), їх частка в загальному обсязі надходжень становить 32,36 відсотка.

          За інформацією фінансового відділу Жидачівської міської ради протягом 2022 року зареєстрованими платниками податків, які здійснюють діяльність на території Жидачівської МТГ сплачено податків, зборів, а саме:

• податок на нерухомість – 775 706,15 грн. (2%);

• податок за землю (земельний податок та орендна плата за землю)-18 435 036,09 грн. (49,5%);

• транспортний податок -22 916,67 грн. (0,1%);

• туристичний збір – 54 683,51 грн. (0,2%);

• єдиний податок-17 948 851,09 грн. (48,2%).

Відповідно до рішення Жидачівської  міської ради від   28  квітня 2022   року  №  1529 «Про затвердження Програми економічного і  соціального розвитку  Жидачівської міської

територіальної громади на 2022  рік»  протягом звітного періоду забезпечувалось виконання пріоритетних заходів та завдань Програми. 

Заходи щодо реалізації 28 цільових програм у межах витрат головних розпорядників бюджетних коштів та окремих заходів Програми економічного і соціального розвитку Жидачівської міської  територіальної громади на 2022 рік наведено у додатку (додатку 1 до Звіту).

Фото без опису

Агропромисловий комплекс

Агропромисловий комплекс Жидачівської МТГ, у 2022 році незважаючи на ситуацію в країні  демонстрував позитивні тенденції.  Посівна площа, яка була засіяна с/г виробниками у 2022 році   6163,4 га з них:834,4га  - озимий ріпак;1294 га - озимі зернові (озима пшениця – 1095;озимий ячмінь – 199 га.), 346 га ярі зернові (пшениця – 176 га; ячмінь – 137 га; овес -21 га; горох -12 га.), 1734 га кукурудза, 15 га гречка, соя – 1591 га, соняшник – 310, 39 га кукурудзи на силос.

У 2022 році попри війну сільськогосподарські господарства громади  отримали добрий урожай зернових і технічних культур: по 70 центнерів озимої пшениці з гектара, 55 центнерів - озимого ячменю, 32 центнерів  озимого ріпаку.

В період  воєнного стану передано в оренду 6 земельних  ділянок  сільськогосподарського призначення  комунальної власності площею 71,7037 для додаткового обробітку.

Цьогоріч  через ДАР забезпечено реалізацію в громаді державної програми підтримки в сільськогосподарській галузі на загальну суму 1 397830 гривень, а саме:

  • бюджетна субсидія на одиницю оброблювальних угідь сільськогосподарського призначення (660 730грн.), якою скористалися десять фермерських господарств;
  • бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби, якою скористалися два фермерські господарства та сім фізичних осіб (737 100 грн.);
  • програма підтримки «отримання гуманітарної  допомоги від ФАО» один агровиробник отримав  два рукави місткістю 200 тонн кожен для тимчасового зберігання зерна. Було надано гуманітарну допомогу фермерам насіння від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

ФГ «Пчани-Денькович» - цьогоріч  присвоєно статус племінного репродуктора з розведення великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи. Середня продуктивність молочного стада  по цій породі становить 5697 кг молока на корову в рік (110% до показника по області).

Згідно інформації з звіту про об’єкти погосподарського обліку по сільських населених пунктах територіальної громади кількість сількогосподарських тварин становить:

велика рогата худоба – 531 голів;

свині  – 848 голів;

кози – 124 голів;

коні – 160 голів;

бджолосім’ї – 1330.

       В порівнянні з минулорічними показниками кількість сільськогосподарських тварин, а саме ВРХ і коней в сільського населення скоротилися на 14 відсотків, при цьому збільшилися бджолосім’ї.

 

Бюджетно-фінансова сфера

Доходи  бюджету громади у 2022 році склали в загальній сумі 172 092,20 тис. грн.  

До загального фонду бюджету за 2022 рік поступило податкових, неподаткових та інших надходжень (без урахування трансферт) в сумі 115 068,5 тис.грн при уточнених  планових призначеннях  111 189,1 тис. грн. У процентному відношенні виконання бюджету громади становить 103,5%. Перевиконання по власним надходженням бюджету Жидачівської міської територіальної громади складає 3879,4 тис. грн. (Додаток 1 до Звіту)

До спеціального фонду бюджету громади за 2022 рік поступило надходжень (без урахування трансфертів) в сумі 4988,8 тис.грн.

Загальна сума видатків по загальному фонду бюджету склала 157 651,0 тис.грн.

Найбільшу питому вагу в структурі видатків загального фонду Жидачівської міської територіальної громади за 2022 рік займають видатки на утримання закладів загальної освіти, позашкільної  та на дошкільні заклади освіти (97521,8 тис. грн.). Апарат управління органу місцевого самоврядування у звітному періоді профінансований із загального фонду у сумі 18639,2 тис. грн., видатки на благоустрій та утримання доріг  займають 9650,071 тис.грн. Заклади культури в звітному періоді по загальному фонду профінансовано в сумі 8743,3тис.грн.,галузь фізичної культури та спорту профінансовано у 2022 році по загальному фонду у сумі 3609,2 тис.грн. Обсяги фінансування медичної галузі у 2022 році склали 11967,5 тис.грн.

 

Житлово-комунальне господарство

За  2022 року до бюджету Жидачівської МТГ від оренди комунального майна надійшло  688,939 тис. гривень. Станом на 31.12.2022 року перелік об'єктів комунальної власності Жидачівської МТГ налічує 128 одиниці,  площею 72,0711 тис. кв. м.

Комунальні підприємства міської ради постійно надавали послуги із забезпечення життєдіяльності громади. Належне функціонування житлово-комунального господарства на території громади забезпечує Жидачівське міське виробниче управління  комунального господарства , міське комунальне підприємство «Жидачівводоканал» (далі-МКП).

У 2022 році МКП «Жидачівводоканал» було проведено власними силами роботи, а саме: заміна водопровідних мереж протяжністю 787 погонних метрів,монтаж вуличної дренажної арматури-6 шт., заміна вуличної запірної арматури-8 шт.,заміна пожежних гідрантів-4шт., монтаж нового пожежного гідранта-1 шт., монтаж нового пожежного гідранта-1 шт. Здійснювались також заходи з метою забезпечення надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення в умовах відключення енергопостачання.

З метою забезпечення оптимальної діяльності  МКП «Жидачівводоканал» надавалась  фінансова допомога на  відшкодування витрат, які виникли у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості послуг тарифам, що встановлювалися виконавчим комітетом міської ради у сумі 2600,00 тис.грн. У 2022 році МКП «Жидачівводоканал» здійснив будівництво вуличної каналізаційної мережі в масиві «За переїздом», а саме вулиці Стуса, на яку було затрачено на яку було затрачено 1008,009 тис.грн. Також у січні 2022 року було завершено роботи по будівництву самоплинного каналізаційного колектору по вул.Д.Галицького в м.Жидачеві.

Також у 2022 році проводились роботи по заміні двох віток водопроводу по вул.Героїв України в м.Жидачеві загальною протяжністю 560 м.п.

Надання послуг з благоустрою території та ремонту доріг, вивозу твердих побутових відходів здійснює КП «Жидачівське міське виробниче управління комунального господарства».

Об’єм відходів, які утворюються на території громади згідно норм накопичення складає близько 10,8 тис.м3/на рік.

Технологія збору та вивозу ТПВ здійснюється за двома напрямками: безконтейнерний графік – 1 раз на тиждень, контейнерний – 3 рази на тиждень. ТПВ вивозиться на полігон загальною площею 10,92 га. Технологія утилізації відходів – втрамбовування та дренування. Для цієї роботи залучається необхідна техніка, роботи виконуються по мірі накопичення відходів.

           У 2022 році Жидачівське міське виробниче управління  комунального господарства здійснило заміну теплотраси по вул.Шашкевича, що дало змогу покращити теплопостачання будівлі бібліотеки в м.Жидачеві.

           За 2022р. використано на програми в галузі житлово-комунального господарства – 10 984,392 тис. грн (на благоустрій громади – 8384,392 тис. грн, відшкодування різниці між розміром ціни (тарифів) – 2600,00 тис. грн), на утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури (поточний ремонт) – 1265,679 тис. грн.

           Проте залишилось чимало питань, які потребують вирішення, в галузі управління багатоквартирними будинкам згідно Закону України „Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, а також створення ОСББ на території громади.

 

Регуляторна політика та надання адміністративних послуг

Відповідно до вимог статті 7 «Планування діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів» Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на 2022 рік були затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Жидачівської міської ради,  згідно з якими Відділом економічного розвитку та інвестицій  та відділом містобудування, архітектури та земельних відносин підготовлено та прийнято – 3 регуляторних актів на пленарних засіданнях Жидачівської міської ради.

В громаді функціонує Відділ «Центр надання адміністративних послуг»(ЦНАП) Жидачівської міської ради, в приміщенні якого  забезпечується надання  128 видів адміністративних послуг населенню.

В Центрі надається 128 видів адміністративних послуг. За підсумками 2022 року Відділом «Центр надання адміністративних послуг»  було надано 985 адміністративних послуг,1433 послуг соціального характеру, проведено реєстрацію 2360 внутрішньо переміщених осіб.

 

Земельні відносини та містобудування

Кількість діючих договорів оренди земельних ділянок  становило 165 з них 61 договір укладено з фізичними особами, 104 договори укладено з юридичними особами  на загальну площу 949,79 га  (з урахуванням договорів оренди земельних ділянок по старостинських округах).

Надходження орендної плати за землю з фізичних та юридичних осіб до бюджету громади склали  6 823,207  тис. гривень. Всього від плати за землю надійшло 18 435,0361 тис. гривень.

На час дії воєнного стану укладено у 2022 році 6 нових договорів по оренді сільськогосподарських земель на 1 рік та припинено 4 договори оренди землі.

 У 2022 рік відділом містобудування, архітектури та земельних відносин було здійснено:

  • надання 3 містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;
  • видано 4 будівельні паспорти на об’єкти будівництва (капітальний ремонт).
  • надано 4 листи про те, що містобудівні умови та обмеження не надаються;
  • видано 21 паспорт прив’язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності;
  • оновлена інформація у містобудівному кадастрі щодо стану генеральних планів Жидачівської міської територіальної громади;
  • розпочата робота над верифікацією вулиць та будівель населених пунктів громади у тестовому середовищі.

За період 2022 року було затверджено генеральний план села Іванівці.

Рішенням Стрийської районної ради від 30.08.2022 року №179 затверджено проєкт землеустрою щодо встановлення (зміни) меж с.Волиця-Гніздичівська Жидачівської міської ради Стрийського району Львівської області. Дана інформація про зміну меж внесена в Державний земельний кадастр.

 

            Доходи населення та соціальний захист

Пріоритетним напрямом Жидачівської міської  територіальної громади    залишається забезпечення своєчасного надання населенню державних соціальних гарантій, а також соціальний захист та підтримка учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС, сімей загиблих Захисників та Захисниць України,  внутрішньо переміщених осіб. Так у 2022 році, одноразову грошову матеріальну допомогу отримало 137 осіб на загальну суму 396,8 тис.грн., допомогу на поховання 16 осіб на загальну суму 48 тис.грн., відшкодовано витрати на користування послугами зв’язку пільговим категоріям населення 5 особам на загальну суму 4,025 тис.грн., здійснено виплату компенсації 2 особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на суму 51 тис.грн. З обласного бюджету в рамках реалізації обласних програм на заходи щодо соціальної підтримки  вразливих верств населення громади було виділено 722,398 тис.грн.

Працівниками сектору з питань соціального захисту населення Жидачівської міської ради надаються консультації мешканцям громади з питань соціального захисту, а саме оформлення пільг, субсидій, допомог, надання матеріальної грошової допомоги за рахунок коштів обласного бюджету та бюджету Жидачівської міської територіальної громади, допомоги на поховання, придбання ліків за безкоштовними рецептами лікарів за рахунок коштів місцевого бюджету, оформлення догляду на непрофесійній основі, консультації Захисникам та Захисницям України, членам сімей загиблих Захисників України з питань оформлення пільг та отримання грошової матеріальної допомоги з обласного бюджету та бюджету громади. Також складено 230 актів обстеження матеріально-побутових умов проживання мешканців м. Жидачева у 2022 році.

            Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг» Жидачівської міської ради», надано соціальних послуг 716  громадянам.

            У КУ «Центр надання соціальних послуг» Жидачівської міської ради функціонують такі структурні підрозділи:

            - відділення  соціальної допомоги вдома.

            За 2022 рік  відділенням соціальної допомоги вдома виявлено 239 одиноких осіб.  7 соціальними робітниками обслужено 65 осіб,  яким надано 24960 соціальних послуг. Підопічним надавались різні види соціальних послуг на підставі даних карти індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні (надані соціальних послуг), договору про обслуговування та медичного висновку.

            В середньому навантаження на одного соціального робітника становить  9 осіб.

            Відділенням соціальної допомоги вдома здійснюється обслуговування 3 осіб похилого віку, інвалідів, які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу.

            - відділення соціальної роботи та надання натуральної допомоги

             Відділення соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю крім роботи з сім'ями, що опинилися у складних життєвих обставинах (СЖО) здійснює обслуговування малозабезпечених громадян, які відповідно до акта обстеження матеріально-побутових умов потребують натуральної чи грошової допомоги. При відділенні соціальної робот із сім'ями, дітьми та молоддю працює  перукар.

            Перукарем  за 2022 рік  обслужено 716 осіб, яким надано 1845 послуг.

            За 2022 рік  на спецрахунок КУ «Центр надання соціальних послуг» Жидачівської міської ради за надані платні послуги перукаря  поступило 58 199,00 грн.

            Мультидисциплінарною командою обслужено 58 осіб.

            До Великодніх свят  2022 року роздано продуктові набори для  57 одиноких громадян, які обслуговуються відділенням соціальної допомоги вдома.

            Проведено захід до Міжнародного дня захисту дітей, а також День Родини в якому взяло участь 317 дітей Жидачівської МТГ та ВПО з них 20 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

            Жидачівською міською радою виділено матеріальну допомогу на лікування для 7 одиноких громадян на загальну суму 11300 грн..

            Жидачівською міською радою виділено матеріальну допомогу 1 сім’ї, яка опинилася в СЖО в  сумі 1000 грн.

            Проводиться робота з демобілізованими а також сім’ями мобілізованими учасниками АТО/ООС, а саме періодичне відвідування учасників АТО та їх сімей з метою виявлення життєвих проблем та актуальних питань соціально-правового захисту. Станом на 01.01.2023 року виявлено 375 мобілізованих осіб. За сприянням КУ «ЦНСП» Жидачівської міської ради в допомозі оформлення документів надано одноразову матеріальну допомогу для 22 поранених захисників України, а також для 6 сімей мобілізованих захисників України,  які опинилися в СЖО та 7 сім’ям загиблих на загальну суму 138 000грн.

           

            Охорона здоров’я населення

У сфері охорони здоров’я  пріоритетними напрямами  роботи є наближення та покращення допомоги міському та сільському населенню.

В галузі охорони здоров'я  у Жидачівській міській територіальній громаді функціонує КНП «Жидачівська міська лікарня», 2 амбулаторії та 11 медичних пунктів тимчасового базування.

У 2022 році  за рахунок коштів місцевого бюджету по Програмі "Фінансова підтримка вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню КНП "Жидачівська МЛ" на  2021-2023 роки" будо виділено кошти з бюджету громади у сумі 2 198,0 тис.грн. на придбання  мобільної рентген системи з метою удосконалення лікувального процесу в терапевтичному відділенні, де у 2022 році було проліковано 1272 хворих.

Надання медичних послуг КНП «Жидачівська міська лікарня»  забезпечується не тільки жителям нашої громади, але й жителям сусідніх міст, селищ та сіл, зокрема, у 2022 році медичні послуги отримали 1700 осіб, які проживають на території інших громад. Кількість штатних посад лікарів складає 80 посад, з них 27,75 - амбулаторно-поліклінічного відділу та 15.0 - первинна допомога. Середнє навантаження на 1 лікаря вторинної амбулаторної допомоги та сімейного лікаря становить 2 574,0 відвідувань на рік.

У 2022 році до лікарів сімейної медицини звернулося 56 487 осіб. Було госпіталізовано в стаціонарні відділення – 4 473 особи. Також у 2022 році 149 осіб отримали безоплатно лікарські засоби за пільговими рецептами на суму 349,9 тис.грн.

Відповідно до постанови КМУ №1243 від 24.11.21року "Деякі питання здійснення централізованих закупівель кисневих станцій" та №1027 від 29.09.2021 року "Про виділення коштів для забезпечення централізованою подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2" було виділено 700,0 тис.грн субвенції для встановлення та введення в експлуатацію кисневої станції.

У 2022  році за рахунок бюджету громади було виділено кошти на суму 2 039,25 тис.грн. для придбання медикаментів, продуктів харчування, господарських товарів, проведення поточного ремонту у хірургічному відділення.

У 2022 році КНП «Жидачівська міська лікарня взяла участь у реалізації проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Завдяки вказаному Проєкту  було створено інформаційні матеріали (стенди), які допоможуть мешканцям громади та внутрішньо переміщеним особам дізнатись про доступні в Жидачівській громаді медичні послуги.

 

Освіта

            Функціонування системи освіти в умовах воєнного стану характеризувалося інтенсивним пошуком нових підходів до навчання, інноваційних форм організації освітнього процесу, ефективних педагогічних та інформаційних технологій.

Неодмінними складовими подальшого розвитку та реформування освітньої галузі є підвищення якості освіти, розвиток інтелектуальної еліти нації, створення безпечного для життя та здоров’я освітнього середовища, а також трансформація системи управління освітою.

В громаді функціонує 5 закладів дошкільної освіти, де навчається і виховується 446 дітей  в т.ч. з числа ВПО-26 дітей.

Мережа закладів загальної середньої освіти (далі – ЗЗСО) громади складається з  4 ЗЗСО І-ІІІ ступенів, де навчається 1581 учнів, при одному з закладів освіти діє інклюзивно-ресурсний центр,6 гімназій, де навчаються 493 дитини.

У 2022 році в громаді позашкільною освітою було охоплено 400 дітей та працювало 12 гуртків.

Цьогоріч освітній процес в очному режимі запроваджувався в приміщеннях або будівлях закладу освіти тільки в межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту, що можуть бути використані для укриття учасників освітнього процесу в разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів оповіщення. У закладах, де неможливо укрити всіх учасників навчання, освітній процес було організовано шляхом розподілу навчального часу в межах днів упродовж тижня.

Через приведення мережі закладів освіти на території Жидачівської міської територіальної громади до оптимальної відповідно до нормативів наповнюваності класів закладів загальної середньої освіти було реорганізовано Рогізненську гімназію Жидачівської міської ради шляхом приєднання у гімназію - філію с. Рогізно Жидачівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Жидачівської міської ради Львівської області без статусу юридичної особи.       

Також у 2022 році реалізовано 2 енергоефективних проєкти у закладах освіти, зокрема:

  • «Капітальний ремонт електропроводки (переведення на альтернативні види опалення) в Волице-Гніздичівській гімназії  Жидачівської міської ради Львівської області » загальною вартістю150 тис. грн.;
  • «Капітальний ремонт системи опалення Тейсарівської гімназії Жидачівської міської ради по вул. Коновальця, 1 в с. Тейсарів Стрийського району Львівської області» на суму 1  350,969 тис.грн.;

А також виготовлено проектно-кошторисну документацію «технічне переоснащення та капітальний ремонт окремо розташованої автономної котельні КЗ ДО «Барвінок» по вул.Шевченка, 10 у м.Жидачеві» на загальну суму 254 547,67 грн та встановлено вхідні двері для опорного закладу Жидачівського ЗЗСО І-ІІІст. №2 за кошти ЮНІСЕФ – 67,613 тис.грн.

У 2022 році оновлено матеріальну базу закладів освіти, зокрема для:

  • ЗДО «Барвінок» придбано електричні плити та пральну машину вартістю 77,999  тис.грн.;
  • придбано навчальні засоби для учнів з інклюзивних класів – 77,350 тис.грн.;
  • закуплено мультимедійні засоби для опорного закладу-42,093 тис.грн.

 В рамках виконання протипожежних заходів встановлено тривожні кнопки у ЗДО «Дивосвіт та 6 навчальних закладах, виготовлено замірів опору заземлення, ізоляції та придбано вогнегасників (45 шт.).

У 2022 році на програму безкоштовного харчування дітей пільгових категорій, якою охоплено 207 учнів, зокрема, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки та піклування, дітей-учасників АТО, бойових дій та малозабезпечених учнів 1-4 класів, діток ВПО було виділено кошти у сумі 234,4 тис.грн.

Жидачівська громада отримала 1 новий автобус «Школярик» для довезення дітей сільської місцевості до опорних  навчальних закладів.

 

Культура

У Жидачівській міській територіальній громаді функціонують:

  • КЗ «Жидачівський міський будинок культури «Удеч» та 15 Народних домів-філій;
  • КЗ «Жидачівська міська публічна бібліотека» та 15 бібліотек-філій;
  • КЗ «Жидачівська мистецька школа».

При закладах культури громади сьогодні працює 11 народних (зразкових) аматорських колективів.

У зв’язку з військовим станом, ракетними загрозами та карантинними обмеженнями більшість заходів були проведені в он-лайн режимі. Заклади культури стали волонтерськими центрами, де від початку повномасштабного вторгнення  росії  мешканці нашої громади, працівники та внутрішньо-переміщені особи плетуть маскувальні сітки, та виготовляють окопні свічки, формують продуктові набори для наших захисників, проводять благодійні волонтерські заходи.

Для жителів громади всіх вікових категорій, громадян з обмеженими фізичними можливостями, тимчасово переміщених осіб створюються умови для користування послугами закладів культури та мистецтва із врахуванням умов воєнного стану. Протягом 2022 року в КЗ «ЖМБК «Удеч» та Народних домах-філіях проводилися заходи тематичні, інформаційні, патріотично-виховні, відпочинкові заходи, майстер-класи із залученням аудиторії внутрішньо переміщених осіб.

У 2022 році у працівниками КЗ «ЖМБК «Удеч» та Народних домів-філій було проведено 575 культурно-масових та благодійних заходів, на яких були присутні близько 40 тис. відвідувачів. Народні колективи протягом року активно брали участь у різноманітних міжнародних конкурсах, обласних фестивалях, марафонах.

Станом  на 31.12.2022р.  бібліотечний фонд складає 78053 прим. видань. Завдяки  спонсорам та дарункам користувачів, організацій, авторів бібліотечні фонди  поповнились на 1234 примірників книг.

У КЗ «ЖМШ» отримують позашкільну мистецьку освіту 224 дитини. Діти з малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти з багатодітних сімей, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти, батьки яких брали безпосередню участь в антитерористичній операції та мають статус учасника бойових, діти,  батьки яких загинули у період проходження військової служби, діти, батьки яких беруть участь у російсько-українській війні у лавах ЗСУ  та сил територіальної оборони, діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи  у КЗ «ЖМШ» звільнені від плати за навчання, що закріплено рішенням виконавчого комітету. Їх нараховується  76 осіб.

Численні вихованці КЗ «ЖМШ» протягом року були переможцями та лауреатами різних конкурсів, фестивалів. Також викладачі та учні мистецької школи брали участь та організовували культурно-масові заходи, концерти.

У зв’язку із введенням в дію змін до Постанови КМ України від 09.06.2021р. «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану», фінансування культурно-мистецьких заходів, виконання будівельно-ремонтних робіт та придбання обладнання «Програмою розвитку культури та промоції Жидачівщини 2021-2023рр.» було обмежено.

Господарським методом робіт працівниками КЗ «ЖМБК «Удеч», за сприяння Жидачівського МВУКГ,  було здійснено заміну та ремонт частини водостічних ринв будинку.

Здійснено експлуатаційне утримання будинку КЗ «ЖМБК «Удеч» на суму 42618,00 грн. (ремонт дерев’яних балок, розбирання горищних перекриттів, розбирання поштукатуреної підшивки стель).

Головним завданням галузі культури Жидачівської громади є сприяння зростанню культурного потенціалу жителів населених пунктів, організація їхнього дозвілля, підвищення рівня народної творчості, забезпечення умов для самореалізації талановитих особистостей через проведення різноманітних оглядів та конкурсів  для різних верств населення.

 

Спорт та підтримка молоді

На підтримку спорту та проведення спортивних заходів в громаді у 2022 році використано  641 тис.грн по програмі  «Програма розвитку фізичної культури і спорту на території Жидачівської МТГ на 2021-2023 рр.», а саме на участь ФК «Авангард» у чемпіонаті області з футболу, відзначення спортсменів, їх тренерів за визначні спортивні досягнення, проведено ряд спортивно-масових заходів серед населення Жидачівської міської територіальної громади, зокрема дитячий турнір з міні-футболу «Кубок громади» 17.09.2022,  який було профінансовано на  3,5 тис. грн.

    Спільно з волонтерськими організаціями було проведено два благодійних турніри з футболу «Все для перемоги» на стадіоні «Авангард». Для участі у  першому турнірі були запрошені такі команди: ФК "Карпати" м.Львів, ФК "Скала" м.Стрий, ФК "Авангард" м.Жидачів та ФК Олімпійський коледж імені І.Піддубного м.Київ. Окрім спортивної частини для глядачів та учасників були підготовлені виступи танцювального колективу «Барви Удеча»  Жидачівського центру творчості для дітей та молоді а також музичні номери від представників міського будинку культури «Удеч». Учасниками другого благодійного футбольного турніру «Все для перемоги» стали ФК "Прикарпаття" м. Івано-Франківськ, ФК "Рух U-19" м. Львів, ФК "Миколаїв" м. Миколаїв та ФК "Авангард" м.Жидачів. Зібрані благодійні кошти з вищевказаних турнірів були передані на потреби ЗСУ та ТРО Львівщини.

   Перед організацією  футбольних турнірів були проведені підготовчі роботи по благоустрою території стадіону «Авангард» та відновлення покриття пластикових трибун. Також такі роботи були частково проведені з відновлення пластикових крісел для глядачів  на літній сцені у центральному парку м.Жидачева. 

  До всесвітнього Дня захисту дітей, 1-го червня, спільно із структурними підрозділами Жидачівської міської ради було проведено та організовано захід для дітей та молоді громади. Діти мали змогу взяти участь у перетягуванні канату, шахи, шашки, міні-баскетболу та у виготовленні сувенірної монети.

    У 2022 році були проведені ряд заходів щодо організації військово-патріотичного виховання та дозвілля молоді, зокрема:

  • міські змагання з військово-прикладних видів спорту серед учнів 8-10 класів загальної середньої освіти Жидачівської МТГ.
  • стрілецький турнір з пневматичної зброї до Дня Героїв.

У 2022 році при Жидачівській міській раді було утворено Молодіжну раду, розроблено та затверджено положення та установчі документи.

У звітному періоді було відзначено грошовими преміями у розмірі 25 тис. грн. чемпіона світу серед юніорів 20 років з важкої атлетики Богдана Гозу та його тренерів Андрія Гентоша і Володимира Гентоша.

   

Захист дітей

В 2022 році у банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  Служби у справах дітей Жидачівської міської ради на обліку знаходилося 16 дітей.  звітному періоді проведено 21 перевірок умов проживання та виховання дітей вказаної категорії у сім’ях опікунів/піклувальників. У громаді функціонує 1 прийомна сім’я, в якій виховується 2 особи з числа дітей-сиріт, а також 1 дитячий будинок сімейного типу , де виховується 5 вихованців.

У звітному періоді службою виявлено та поставлено на первинний облік 1 дитина вказаної категорії. Під опіку влаштовано 2 дітей позбавлених батьківського піклування,які перемістилися на територію Жидачівської територіальної громади з міста Харкова. Протягом звітного періоду знято з обліку 10 дітей вказаної категорії у звязку з досягненням повноліття -9 дітей, 1 дитина повернута на виховання батькові.

Службою у справах дітей міської ради ведеться облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Таких дітей налічується 23 дитини, що виховується у 9 сім’ях. Протягом 2022 року на облік поставлено 8 дітей даної категорії. Крім того службою у справах дітей порушено 1 справа про позбавлення батька батьківських прав відносно 2 дітей.

Протягом 2022 року вивчено умови проживання та утримання 38 дітей, які проживають на території громади.

У звітному періоді працівниками служби у справах дітей розглянуто 51 письмове звернення громадян та 112 усних звернень.

Службою у справах дітей спільно з КУ «Центр надання соціальних послуг», відділом молодіжної політики та спорту організовано та проведено ряд заходів для дітей, зокрема «Щаслива родина-багата країна», «Кожна дитина має значення», заходи до Дня Святого Миколая.

 

Інформаційний простір

Міська рада та її виконавчий комітет здійснюють цілеспрямовану роботу з реалізації державної політики в сфері інформаційного забезпечення мешканців Жидачівської МТГ щодо діяльності органів влади різного рівня, актуальних питань життєдіяльності громади, області та держави в цілому.

Діяльність Жидачівської міської ради, її виконавчого комітету, структурних підрозділів висвітлювалась» у редакції радіомовлення «Жидачів ФМ». Зокрема, на Програму фінансової підтримки Комунального підприємства «Редакція радіомовлення «Жидачів ФМ» було виділено 658,999 тис.грн

У друкованих ЗМІ, зокрема у часописі «Новий час» оприлюднювалися офіційні документи (рішення про місцевий бюджет, його виконання та зміни до нього, нормативні акти, оголошення та повідомлення тощо).

Продовжується систематичне оновлення офіційного сайту Жидачівської міської ради. Щодня на веб-порталі розміщується повідомлення у рубриці «Новини», «Оголошення», а також матеріали структурних підрозділів та комунальних підприємств за напрямками їх діяльності.

Також забезпечувалося ведення акаунту міської ради. Так, акаунт «Жидачівська міська рада» у соціальній мережі Фейсбук нараховує понад 1,5 тис. підписників. Тут поширюються новини з офіційного сайту Жидачівської міської ради, надаються відповіді на запитання та коментарі користувачів.

Для забезпечення населення громади головними  та актуальними новинами про події, що відбуваються в громаді, регіоні та країні з початком повномаштабного вторгнення росії було створено телеграм канали: »Жидачівська громада», де налічується 1325 підписників та «Жидачів ФМ» - 2549 підписників.

 

Охорона навколишнього природного середовища

           Основним напрямком діяльності у сфері охорони навколишнього природного середовища на території Жидачівської МТГ  було впровадження основних принципів екологічної політики.

          За 2022 року надходження екологічного податку склали 350,37 тис. грн.

У рамках реалізації заходів, спрямованих на поліпшення стану навколишнього природного середовища комунальним підприємством «Жидачівводоканал» було проведено будівництво вуличної каналізаційної мережі  в масиві «За переїздом» по вул.Стуса.

Повномаштабне вторгнення російської федерації внесло свої корективи у соціально-економічне життя держави. Це торкнулось і заходів щодо покращення навколишнього середовища. Проте активними залишається громадськість, зокрема у вересні 2022 року жіноча благодійна організація «Наші візії» проінформувала громадськість нашого міста про початок реалізації проєкту «Місто екологічних рішень: від просвіти до дій» у рамках Програми «Зелене партнерство», що реалізує БФ «Центр громадських ініціатив» за фінансової підтримки Лісової Служби США. Під час реалізації проєкту буде ознайомлено громадськість про шкідливий вплив побутових відходів на довкілля та здоров’я людини та важливість роздільного збору сміття, буде проведено навчальні тренінги для дорослих та учнівської молоді, а також планується організація виставки «Відходи.Друге життя» та встановлення інформаційних щитів (білбордів), на яких буде коротка інформація про шкідливий вплив відходів. 

Міжнародне співробітництво

        У 2022 році Жидачівська міська рада в рамках співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») отримала технічну допомогу, а саме засоби та обладнання для ліквідації надзвичайних ситуацій, а також протягом року проводились навчальні семінари для зміцнення спроможності громади, та ознайомлення зі змінами в законодавстві тощо.

            Продовжувалася робота з розвитку співробітництва з містами партнерами іноземних держав, розвитку раніше встановлених та започаткування нових контактів.

            Зокрема, для реагування на надзвичайні ситуації в громаді польське місто Челядзь надало гуманітарну допомогу, а саме технічне обладнання для пожежного підрозділу та комунальних підприємств громади. Вагому матеріальну допомогу надали громади латвійського міста партнера Вієсіте та французького міста Обі.  Наші іноземні партнери засвідчили незмінну  підтримку українського народу у героїчної боротьби українського народу та жителів проти російської агресії.  

ДОДАТОК ДО ЗВІТУ

 

Начальник відділу економічного                                                                     

розвитку та інвестицій                                                                                Леся ШУМЕЛЬДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень