A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПИТАНЬ РОЗРОБЛЕННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ЖИДАЧІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

Дата: 27.02.2023 12:00
Кількість переглядів: 173

     24 лютого в межах проєкту «Стратегічний аналіз і рекомендації з розширення можливостей органів місцевого самоврядування і громад за допомогою відповідних стратегічних документів», який реалізується за підтримки USAID «ГОВЕРЛА», відбулося розширене засідання робочої групи з питань розроблення Стратегії розвитку Жидачівської громади на період до 2027 року.

      Жидачівський міський голова Володимир Левко відкрив засідання робочої групи й представив експертів  Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Ірину Сторонянську – представницю  агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини, доктора економічних наук, професора Інституту регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України, Лілію Беновську – представницю агенції місцевого розвитку Яворівщини,  кандидата економічних наук, старшого дослідника, старшого наукового співробітника Інституту регіональних досліджень ім. І. М. Долішнього НАН України, Олександра Софія -  керівника аналітичної групи та експерта громадської організації «Європейський діалог».

     Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» акцентували увагу на важливості розроблення стратегії розвитку громади, адже це є актуальним завданням в контексті європейського шляху розвитку нашої країни, який вимагає синхронізації дій та формує атмосферу довіри. Проєкт Стратегії розвитку Жидачівської громади планують розробити до жовтня 2023 року і завершити громадським обговоренням і прийняттям на сесії міської ради.

       Учасників робочої групи, до якої увійшли представники громадських організацій, бізнесу, мешканці громади, було ознайомлено із висновками соціально-економічного стану Жидачівської територіальної громади. Мова, зокрема, йшла про історичний розвиток громади, географічне розташування, структуру населення, розвиток підприємництва, рівень зайнятості та заробітної плати, дохідність земель, фіскальну віддачу території та фінансову стійкість громади. Увагу було зосереджено на обговоренні питань природно-ресурсного потенціалу громади, який вирізняється значним обсягом сільськогосподарських земель (майже 80% території громади), а майже половина з них використовується для рільництва, що дає громаді, в комплексі з раціональним використанням,  потужний сільськогосподарський потенціал. Наявні водні ресурси як поверхневих вод, можуть використовуватися в рекреаційних та господарських цілях. Йшлося також про стан довкілля громади.

      Увагу було зосереджено також на розвитку інфраструктури громади, зокрема, на проблематиці розвитку галузі освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту, на питаннях надання адміністративних послуг, розвитку транспортної інфраструктури, екологічної та енергетичної інфраструктури. Проаналізовано розроблення та реалізацію місцевих програм, які охоплюють різні сфери суспільного життя.

      Окреслено стан економічного розвитку громади, в галузевій структурі якої основним структурним елементом є папероробна галузь ( забезпечує близько 25% податкових надходжень громади) та аграрної галузі, яка налічує 40 агроформувань, з них 27 фермерських господарств. Проаналізовано фінансовий стан та бюджет територіальної громади, структуру органів місцевого самоврядування громади, відкритість громади та мережу громадських організацій, які долучаються до написання конкурсних проєктів, а в умовах повномасштабної війни громадський сектор зіграв активну роль в питаннях допомоги ЗСУ, інтеграції внутрішньо переміщених осіб у суспільне життя громади.

     Учасниками робочої групи спільно з експертами Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» напрацьовано SWOT-аналіз проблематики та перспектив подальшого соціально-економічного розвитку Жидачівської громади (сильні і слабкі сторони, позитивні та негативні зовнішні фактори, які створюють можливості та певні загрози).

       Відбувся зацікавлений та предметний діалог, учасники засідання працювали у групах, напрацьовували ідеї та пропозиції для формування Стратегії розвитку громади, які буде враховано в подальшому процесі її розроблення.

     

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень