A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

ПРО НОРМИ ПЕРЕДАЧІ БЕЗОПЛАТНО У ВЛАСНІСТЬ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

Дата: 27.02.2023 10:14
Кількість переглядів: 158

Фото без опису

Розповідає  Марія Николаїшин – директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Розкажіть будь ласка,  які установлені розміри передачі безоплатно у власність земельних ділянок?

Частиною першою ст. 121 Земельного Кодексу України  установлені розміри земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, які безоплатно передаються громадянам.

Так, для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство.

А як визначається розмір земельної частки (паю), коли на території відповідної місцевої ради діє кілька сільськогосподарських підприємств?

Тоді розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. Додам, що у разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної місцевої ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району.

А який розмір земельної ділянки передбачений для ведення особистого селянського господарства?

Для ведення особистого селянського господарства може бути передано у власність земельна ділянка площею не більше 2,0 гектара.

А чи може бути збільшено розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадянину для ведення особистого селянського господарства?

Так, розмір земельних ділянок, що передаються безоплатно громадянину для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшено у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної частки (паю).

А скільки установлено для будівництва й обслуговування  житлового будинку ?

Для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара. Зазначу, що розмір земельної ділянки, що передається безоплатно громадянину у власність у зв'язку з набуттям ним права власності на жилий будинок, не може бути меншим, ніж максимальний розмір земельної ділянки відповідного цільового призначення, встановлений частиною першою цієї статті (крім випадків, якщо розмір земельної ділянки, на якій розташований будинок, є меншим).

Для яких ще потреб є передбачені норми земельних ділянок?

Законодавець передбачив і установив норми передачі безоплатно у власність земельних ділянок ще для:

- ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

- індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

- будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Крім цього розмір земельної ділянки, що передається безоплатно громадянину у власність у зв'язку з набуттям ним права власності на жилий будинок, не може бути меншим, ніж максимальний розмір земельної ділянки відповідного цільового призначення, встановлений частиною першою цієї статті (крім випадків, якщо розмір земельної ділянки, на якій розташований будинок, є меншим).

       Наголошую, що відповідно до частини четвертої ст. 116 Земельного Кодексу України  передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищевказаних норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

      Ми і надалі продовжимо наші консультації у сфері земельного законодавства. А наразі нагадуємо, що консультація надана у рамках Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Дякуємо за розмову та корисну інформацію.  Зауважимо, що фахівці бюро приймають за адресою:  м. Жидачів, вул.Шашкевича, 28. Прийом громадян здійснюється з 8.00 до 17.00. Отримати детальну індивідуальну консультацію з цього питання Ви можете, звернувшись до працівників бюро правової допомоги.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень