A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

МОЛОДЬ РОЗБУДИЛА НАРОД

Дата: 30.11.2022 12:44
Кількість переглядів: 97

    Девять  років тому, у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року, відбувся силовий розгін спецпідрозділом „Беркут” української молоді, яка протестувала на Майдані Незалежності

     Тоді відбувся силовий розгін спецпідрозділом «Беркут» студентів, які протестували проти рішення уряду зупинити підготовку до Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

     На Майдані Незалежності тієї листопадової ночі перебувало до 400 протестувальників. Ще перед 4 годиною ранку на головну площу Києва і України почали завозити вантажівками елементи новорічної ялинки, яку зводили неподалік місця протесту. Тоді ж загони міліції (до 2 000 осіб) оточили активістів – одні з них, стомлені, дрімали, інші грілися біля багаття, хтось співав пісні. Серед них були й представники населених пунктів Жидачівської громади.

     Як виявилося згодом, ця силова спецоперація називалася досить прозаїчно: «розчисткою території для встановлення новорічної ялинки». В результаті наступу силовиків десятки людей були жорстоко побиті, серед них багато студентів (чимало з них приїхали з інших областей України). На відеозаписах, оприлюднених в інтернеті, було видно, як бійці «Беркуту» витісняли людей з-під монументу Незалежності, б’ючи їх кийками та ногами. Декого продовжували бити навіть після того, як ті падали, міліціянти у повній бойовій екіпіровці, наче запрограмовані на лють і абсолютне насилля роботи, гналися за своїми беззбройними жертвами, переслідуючи тих далеко за межами Майдану.

    Події у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року стали переломним моментом в історії українського Євромайдану, який тоді переріс у Революцію Гідності. 1 грудня 2013 року близько 1,5 мільйона українців вийшли на Майдан Незалежності. Жорстока розправа над представниками української молоді розбудила весь український народ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень