A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

ЖИДАЧІВСЬКА УРЯДОВА УПРАВА БУЛА ОДНІЄЮ З НАЙБІЛЬШ ОРГАНІЗОВАНИХ НА ТЕРИТОРІЇ ЗУНР

Дата: 01.11.2022 11:52
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

     1 листопада ми відзначаємо 104-ту річницю створення Західно-Української Народної Республіки.

      4 роки тому на фасаді поліклінічного відділення КНП "Жидачівська міська лікарня" (колишній будинок староства), де в листопаді 1918 року була розміщена Жидачівська урядова управа ЗУНР, яка за свідченням історичних джерел, була однією з найбільш організованих на території Західно-Української Народної Республіки, відбулося урочисте відкриття інформаційно-меморіальної таблиці з нагоди відзначення 100-річння ЗУНР.

     У той складний і важливий історичний період територія Жидачівської громади була одним із центрів боротьби за незалежність України. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року загін із сорока українських повстанців з Тейсарова, Пчан, Іванівців та інших навколишніх сіл, під керівництвом двох старшин, оволодів Жидачевом. Вранці 1 листопада 1918 року в місті проголосили владу ЗУНР. На площі перед місцевою урядовою управою відбулося багатолюдне віче. Люди із сльозами радості на очах співали національний гімн "Ще не вмерла Україна". Так мешканці Жидачівського краю вітали перший день національної волі.

     Сьогодні сотні представників Жидачівської громади мужньо захищають рідну землю від російської агресії. Тисячі мешканців нашої громади єднаються для підтримки українських воїнів. Разом ми неодмінно переможемо й збережемо незалежність і територіальну цілісність нашої країни!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень