A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

До уваги фермерів! Сигналізаційне повідомлення. Попелиця.

Дата: 13.06.2022 12:34
Кількість переглядів: 174

Під час фітосанітарного моніторингу зернових, технічних, бобових, овочевихтаплодово-ягіднихкультур спостерігається зростання чисельності і шкідливості попелиць різних видів. Ці сисні шкідники проколюють покриви рослин і висмоктують сік. В місцях масових укусів тканини деформуються, а потім відмирають. Попелиці, як і інші рівнокрилі комахи (борошнисті і кореневі червеці, білокрилки, цикадки, щитівки, несправжньощитівки), висмоктують з рослини набагато більше соку, ніж їм необхідно для підтримки життєвих сил. Надлишок вологи і вуглеводів (цукру) виводяться назовні неперетравленими у вигляді цукристих липких виділень, які покривають рослину і погіршують її дихання. Вони є добрим субстратом для розвитку різних грибків. Сажисті грибки, наприклад, можуть вкривати листок суцільним шаром, зменшуючи інтенсивність фотосинтезу, що пригнічує і без того ослаблені рослини.

Для попередження кількісних і якісних втрат врожаю колосових культур за чисельності більше 20 попелиць на стебло під час молочної стиглості; 20% заселених рослин кукурудзи в період вегетації; 80-100 попелиць на 100 помахів сачком в період відростання, кінець цвітіння, формування насіння люцерни, конюшини; 15% заселених рослин цукрових буряків і картоплі; 5-10% заселених рослин капусти на початку формування качана; 10-15% заселених листків яблуні; 20% заселених кущів смородини площі обробляють одним з  зареєстрованих інсектицидів: актара, в.г., 0,1-0,14 кг/га або к.с., 0,15 л/га; данадим стабільний, к.е., 1,0-1,5 л/га; коннект, КС, 0,4-0,5 л/га; децисПрофі, в.г., 0,04 кг/га; карате Зеон, мк.с., 0,15 л/га; ламдекс, мк.с., 0,15-0,2 л/га, іншими.

При роботі з засобами захисту рослин необхідно дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни. Обробки інсектицидами проводять в тиху маловітряну погоду в ранкові та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обприскувань обов’язково попереджують голів сільських і селищних рад, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

 

 

Головне управління Держпроспоживлужби у Львівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень