Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

МІСТО – ПАРТНЕР ЧЕЛЯДЗЬ (РЕСПУБЛІКА ПОЛЬЩА)

Дата: 21.03.2022 11:20
Кількість переглядів: 372

16 липня 2004 року підписано Договір про налагодження партнерських контактів та співпраці між містами Челядзь (Польща) і Жидачів (Україна).

Місто Челядзь знаходиться на півдні Польщі на березі річки Бриніца, належить до Бендзінського повіту Сілезького воєводства у Верхньосілезькому вугільному басейні.

Площа міста 16,57 кв.км, населення 34072 особи (на 2008 рік). Віддаль від Жидачева до Челядзі 490 км.

Челядзь одне з найстарших міст Польщі. Його становлення почалося в часи середньовіччя. Перша згадка про місто датується 1228 роком. В документі Казимира Ополе, що зберігся до нашого часу, визначено межі поселення міста, а також найважливіші обєкти з господарським характером – бакени, міст через річку Бриніцу, а також таверну (корчму).

Кілька років пізніше, у 1236 році Челядзь мала вже оборонний характер і стала містом. На жаль вже в 1241 році була спустошена через навалу татар. Містом над Бриніцею поцікавився і наступний князь Владислав Ополе. З 1260 року у Челядзі почала функціонувати парафія. З цього періоду збереглася первинна містобудівна система локаційного міста. Сьогодні на місці давнього міста стоїть базиліка святого Станіслава.

У 1790 році Челядзь увійшла до Польського Королівства, а через два роки король Станіслав Аугуст Понятовскі зробив його вільним містом Республіки.

До другої половини XІX століття Челядзь було містом ремісників і землеробів, а до 1815 року – місцевим прикордонним торговим центром. Однак з часом місто втрачало своє значення на користь ближнього Бендзіна.

З 1860 року місто почало змінювати свій характер. Воно повільно ставало промисловим в результаті будівництва двох вугільних копалень, «Челядзь» у 1870 році і «Сатурн» у 1880 році. Як гриби після дощу почали рости робочі мікрорайони. Періоду динамічного розвитку не змогли загальмувати навіть обидві війни. Челядзь розвивалася. Збільшувалося також число її жителів.

Гірнича промисловість була рушійним двигуном у розвитку міста аж до 70-х років XX століття. На цей час вичерпалися запаси вугілля і Челядзь стала перед проблемою реструктуризації галузі, яка привела до проблеми працевлаштування населення. Проте, уже в 1971 році на базі гірничовидобувних підприємств було утворено філію Глівіцких установ штучних матеріалів, яка незабаром перетворилася в самостійне підприємство і тепер ця сучасна установа є гордістю міста. У 1972 році створено дослідну установу гірничої електроніки і установу рекультивації місцевості. В середині сімдесятих років знову почався будівельний рух. Це пов’язувалося із спробою реструктуризації польської промисловості, а також планами перебудови вугільного басейну.

Сьогодні Челядзь – це сучасне місто, яке пам’ятає і оберігає свою культуру, традиції. Місто співпрацює з містами Обі (Франція), Вієсіте (Латвія), Варпалота (Угорщина) та Жидачів (Україна). Обмін досвідом у сфері вдосконалення структури та діяльності органів місцевого самоврядування, у сфері культури, освіти, спорту, організація і проведення обміну молодіжними делегаціями та представниками громадських організацій сприяють розвитку і поглибленню існуючих зв’язків між містами і їх мешканцями, вдосконаленню роботи і діяльності у всіх сферах життєдіяльності громад міст-партнерів.

 День міста Челядзь 22 червня.

 Міський голова (бургомістр) міста Челядзь Збіґнєв Шалєнєц.

 

 Контактна адреса міської ради міста Челядзь:

 ul. Katowicka, 45

 41-250 Czelad?

e-mail: czeladz@um.czeladz.pl

сайт міста: www.czeladz.pl

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень