A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

МІСТО – ПАРТНЕР ВІЄСІТЕ (ЛАТВІЯ)

Дата: 21.03.2022 11:15
Кількість переглядів: 282

21 серпня 2006 року підписано Договір про налагодження партнерських контактів та співпраці між містами Вієсіте (Латвія) і Жидачів (Україна).

Місто Вієсіте знаходиться у західній частині Єкабпільського району на березі озера Вієсітес на території культурно-історичного району Селонія, що межує з історичними областями Латвії Латгале, Земгале та Відземе і Литвою. Площа міста 2,3 кв. км, населення 1885 осіб (на 2011 рік). У Вієсіте проживають латиші (85%), росіяни (14%) та білоруси, поляки, українці, литовці. Віддаль від Жидачева до Вієсіте понад 1000 км.

До 1828 року на цьому місці було поселення Ажу, яке потім змінило назву на Екенграф, а з 1890 року постав населений пункт Вієсіте. З 1928 року Вієсіте набуло статусу міста. Місто швидко розвивалося завдяки наявній вузькоколійній залізній дорозі, яка була побудована німецькими солдатами, російськими військовополоненими і місцевими робітниками у 1915 – 1916 роках. Ширина колії становила 600 мм, максимальна її довжина за час існування – 280 км. Залізна дорога проходила через населені пункти Вієсіте, Нерета, Даудзева, Акністе та Екабпілс і використовувалась як військово-польова дорога. Вона з’єднувалася з кількома іншими вузькоколійними дорогами невеликої протяжності, які використовувалися як лісовозні дороги (більшість з них закрили в 30-х роках минулого століття). Після війни по вузькоколійці в основному перевозили ліс, буряк, пісок, гравій, пошту, було і пасажирське сполучення. У 1927 році у Вієсіте збудували нову будівлю депо. Під час другої світової війни залізна дорога була сильно пошкоджена і після її закінчення втратила своє значення. Поступово закривалися вітки вузькоколійки. Останній поїзд із Вієсіте до Даудзеви відійшов 31 серпня 1972 року.

У Вієсіте народився Паулс Страдиньш (17.01.1896 р. – 14.08.1958 р.) – хірург, онколог, академік АН Латвійської РСР, професор Латвійського університету і Ризького медичного інституту. «Медицина – це професія, наука та мистецтво одночасно. Тільки добра людина може бути добрим лікарем», – говорив Паулс Страдиньш.

З 2010 року Вієсіте – це адміністративний центр Вієсітської волості, в склад якої входять населені пункти Екенграве, Варнава і Йоделі

Багато десятків років основним виробництвом у Вієсіте є виготовлення швейних виробів та хвойної муки.

Герб міста – п’ять золотих жолудів, які символізують владу і силу міста.

Прапор міста – на зелено-біло-червоному фоні ( кольори Селонії) розміщений герб міста.

День міста Вієсіте перша субота серпня.

Голова думи Вієсітського краю Алфонс Жукс.

 

            Контактна адреса Вієсітської самоуправи:

            Br?v?bas iela 10,

          Vies?te, LV-5237,

          Vies?tes novads,

          Latvija

            e-mail: dome@viesite.lv

            сайт міста: www.viesite.lv


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень