A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

МІСТО - ПАРТНЕР ДОМБРОВА ТАРНАВСЬКА (РЕСПУБЛІКА ПОЛЬЩА)

Дата: 21.03.2022 10:56
Кількість переглядів: 277

            15 вересня 2011 року підписано Договір про налагодження партнерських контактів та співпраці між містами Домброва Тарновска (Польща) і Жидачів (Україна).

Презентація про місто-партнер Домброва Тарновска (Республіка Польща)можна переглянути тут...

Місто Домброва Тарновска знаходиться на території Малопольського воєводства.

            Площа міста 23,07 кв.км, населення 11720 осіб (на 2007 рік).

Ще у ХІХ столітті між ріками Сян і Вісла шуміла Сандомирська пуща, один з найдавніших і найгарніших густих лісових масивів Європи. В кінці XVI століття на околиці лісу утворилося поселення, яке отримало свою назву від дубового гаю, який тут ріс, і відповідно до сучасної орфографії називалося Домброва. У дев’ятнадцятому столітті, щоб відрізнити місто від інших міст з такою ж назвою, його називали Домброва біля Тарнува. Сьогоднішня назва міста Домброва Тарновска прийнята незадовго до Другої світової війни.

            Перші історичні відомості про існування Домброви знаходять в документі, виданому в 1422 році.

          Після першого поділу Польщі, який відбувся на підставі підписаного 5 червня 1772 року представниками Прусії, Австрії та Росії Петербурського договору, Домброва, як і Тарнув, як і вся південна Малопольска, у липні 1772 року опинилася в межах королівства Галичини та Володимирії (Лодомерії), нової адміністративної одиниці Австрійської імперії. У 1855 році після чергової адміністративної реформи Домброва стала центром району. Але це тривало не довго. 23 січня 1867 року було створено округ Домброва. З цього моменту значно зросла роль міста, збільшилися можливості відновлення економіки, особливо після запуску у 1906 році залізничної лінії Тарнув – Щуцін.

           Під час другої світової війни місто сильно постраждало. 8 вересня 1939 року німецькі війська увійшли в Домброву. Окупація принесла руйнування, терор і репресії. Наслідки окупації були трагічними. Населення скоротилося з 6117 осіб у 1939 році до 4520 в 1945 році. Після звільнення 17 січня 1945 року від німецької окупації місто почало відбудовуватися, створювати нормальні умови життя для його мешканців.

           Післявоєнний період – це період економічного та культурного розвитку міста. Відновлено дороги, на пагорбі, де раніше стояв палац побудовано новий костел, а старий відреставровано, збудувано банк, лікарню, бібліотеку, житлові комплекси, школи та спортивні споруди, місто газифіковано.

В останні роки багато інвестицій вкладено у спортивні споруди, побудовано критий плавальний басейн, спортивні майданчики зі штучним покриттям, розвивається інфраструктура, відновлюються пам’ятники культурної спадщини.

Місто співпрацює з містом Ріксхайм (Франція ) та районом Вільнюса (Литва).

            Домброва Тарновска стає більш сучасним і красивим містом, містом відкритих можливостей.

            Бургомістр Домброви Тарновскої Кшиштоф Качмарський.

 

            Контактна адреса міської ради міста Домброва Тарновска

          Rynek 34,

            33-200 D?browa Tarnowska

            e-mail: ugdt@poczta.onet.pl  

сайт міста: www.dabrowa.okay.pl 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень