A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

МІСТО – ПАРТНЕР ПРНЯВОР (РЕСПУБЛІКА СЕРБСЬКА БОСНІЇ ТА ГЕРЦОГОВИНИ)

Дата: 21.03.2022 10:44
Кількість переглядів: 321

15 вересня 2011 року підписано договір про налагодження партнерських контактів та співпраці між містами Прнявор (Республіка Сербська Боснії і Герцоговини) і Жидачів (Україна).

Фото без опису

Фото без опису

Місто Прнявор знаходиться у північно-західній частині Сербської Республіки, це адміністративний центр општини Прнявор. Поблизу міста протікає річка Укріна. Площа міста 5,5 кв.км, з найближчими околицями в місті мешкає біля 15000 осіб.  

Прнявор – багатонаціональне місто. Здалека видно куполи церков і вежі мечетей. Вони ніби хочуть нагадати, що тут живуть люди різних націй і віросповідань: серби, хорвати, мусульмани, югослави, представники національних меншин, серед яких найчисельнішими є українці, італійці, чехи, поляки, роми, угорці, німці, словаки. Обличчя міста формувалося під впливом всіх національностей, які тут живуть, в тому числі й українців.

Наприкінці ХІХ століття на територію општини Прнявор, яка була мало заселена, починає імігрувати населення із східної і центральної Європи, внаслідок чого општина стає багатонаціональною, багатоетнічною. Згідно з деякими даними наприкінці ХХ століття на території општини Прнявор проживали представники приблизно 20 різних національностей, тому її справедливо назвали «малою Європою». Населяючи ці місця і приносячи із собою різноманітну етнологію й етнографію представники різних націй і національностей залишили тут відбиток своїх звичаїв, культури і етносу. Спільне життя на цій території, яке часто позначалося бурхливими подіями, створило атмосферу взаємоповаги і толерантності, які десятиліттями є візиткою Прнявора. Тому-то прняворяни з гордістю й понині називають своє місто «мала Європа».     

 У місті є численна українська громада. В кінці ХІХ століття прибулі українці об’єднуються в «українські кооперативи». Перший такий «кооператив» офіційно заснований у Прняворі в 1911 році і нази­вався «Греко-католицька щаднича каса». Ці «кооперативи» мали ве­ликий вплив на господарсько-економічне життя та на розвиток культури і освіти українців не тільки у Прняворі, але й на території всієї Боснії.

Далекого 1909 року у Прняворі заснована «Руська читальня товариства «Просвіти», і це були перші спроби організованого плекання української культури.

З метою захисту своїх прав та збереження ідентичності, національних традицій, мови, культури і віри у лютому 2009 року створено Союз національних меншин општини Прнявор, як добровільне позапартійне об’єднання громадян.

Економічний розвиток општини Прнявор був достатньо нерівномірний і останніх п’ятдесят років спрямовувався на розвиток міста Прнявор, як головної території општини, на якій розташовані всі господарські ресурси. Промислове підприємництво в опщині Прнявор має давню традицію, яка сприяла тому, що општина стала однією з найрозвинутіших општин Боснії та Герцоговини. Загалом на території општини є 1137 суб’єктів господарської діяльності, з них 74 – це державні підприємства, 42 – акціонерні товариства, 392 – приватні підприємства, та понад 900 самостійних робочих майстерень.

Сьогодні Прнявор знаходиться на шляху до досягнення найвищих стандартів, про що свідчать численні сертифікати та нагороди міжнародних організацій та асоціацій.

Прнявор – це безсумнівно привабливе місце для життя і роботи, особливо для молодих і освічених людей.

Мер Прнявора Дарко Томаш. День міста Прнявор 24 березня.

 

 

            Контактна адреса општини Прнявор:

            Караджорджева, 2,

Прнявор,

Республіка Сербска, 78430

e-mail: opstina@prnjavor.ba

сайт: www.prnjavor.rs.ba

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень