A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жидачівська міська територіальна громада
Львівська область, Стрийський район

Старт транскордонного проєкту в Жидачівській міській територіальній громаді

Дата: 30.07.2021 12:56
Кількість переглядів: 367

З січня 2020 року в межах Жидачівської міської територіальної громади     стартував проект «Карпати – країна мігруючих риб» і триватиме до 31 грудня 2021 року. Проєкт реалізується Сяноцьким повітом Республіки Польща (Головний партнер) та Жидачівською міською радою (Партнер) в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» за  фінансової підтримки Європейського Союзу.

Природа прикордонного краю колись розглядалася як один цілісний регіон, однак пізніше природне середовище було штучно розділене державними кордонами. Природні водойми в прикордонні Україна-Польща є невіддільною частиною великих екосистем Карпатських гір. Вони становлять природне багатство форм, яке залишилося незмінним  протягом століть. Промоція таких місць – це важлива частина екологічної освіти та спосіб запобігти їх руйнуванню, зокрема шляхом боротьби з браконьєрством.

Люди все частіше подорожують в різні куточки світу, щоб побачити унікальні природні явища. Одне з таких явищ є у Польщі, в горах Татри – килими квітучих крокусів, які приваблюють десятки тисяч туристів. В Україні, на Закарпатті є Долина нарцисів. У нас на Жидачівщині можна  помилуватися «червонокнижними» пролісками, підсніжниками, а також рябчиками дикими та печіночницею. Ефектною є міграція риби до нерестовищ, коли косяки до кількох тисяч риб рухаються вгору за течією.

Основна мета проекту – це спільне сприяння унікальній на міжнародному рівні міграції риб та нересту в гірських протоках і річках в Сяноцькому Повіті та в Жидачівській міській територіальній громаді.

Завдання проєкту полягає у промоції та збереженні територіальної спадщини прикордонної території.

Проєкт включає чотири транскордонні заходи, зокрема дві конференції та два тренінги. Також готується до видання науково-популярне поліграфічне видання, що пропагує природу гірських потоків та річок на території реалізації проєкту, і вже знято фільм, провідною темою якого є міграція підуста звичайного до нерестовищ, розташованих у верхніх частинах гірських потоків та річок. Цей фільм можна переглянути перейшовши за посиланням:

 https://powiatsanok.nazwa.pl/pliki/plbyua/kraina_ryb_short_ukr.mp4

Бюджет проєкту становить 59899,61 євро, в тому числі для Жидачівської міської територіальної громади – 10268,50 євро.

Цільовою групою проєкту будуть туристи, а кінцевими бенефіціарами – мешканці Підкарпатського воєводства та Львівської області.

Природою можна милуватися , але також використовувати як умовний чинник розвитку туризму. Акція незвичних природних явищ дає можливість створити туристичний продукт. У свою чергу, просування цього продукту обумовлює умови розвитку туризму в даному регіоні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень